8 dôvodov, prečo by ste mali ovos zaradiť do svojho jedálnička
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

8 dôvodov, prečo by ste mali ovos zaradiť do svojho jedálnička

Ovos je vynikajúca a navyše lacná obilnina, ktorú zoženiete v každých potravinách, najčastejšie vo forme vločiek.

— Foto: Pixabay

Ovos nie je iba plodina vhodná na kŕmenie dobytka. Je to tiež vynikajúca obilnina s množstvom zdraviu prospešných látok. Navyše je lacná a dostanete ju v každých potravinách, najčastejšie vo forme vločiek. A ak ste sa jej doteraz radšej úspešne vyhýbali, máme pre vás 8 dôvodov, ktoré vás presvedčia, že by ste ju do svojho jedálnička mali zaradiť.

1. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Ovos obsahuje dôležitú vlákninu zvanú betaglukán. Je jemná a nedráždivá, vyznačuje sa hojivým potenciálom a tiež protizápalovým účinkom. Takže ak vás trápia žalúdočné problémy, vredy, zápcha, hemoroidy alebo ochorenia čriev, mali by ste si uvariť ovsenú kašu. Pre náš tráviaci systém je totiž veľmi účinným liekom. Je pravdou, že niektorí ľudia majú po jej konzumácii pocit takzvaného ťažkého žalúdka. To, ale nemusí byť spôsobené ovsom. Problém je často v mlieku, v ktorom vločky rozrábame. Nabudúce ho môžete skúsiť nahradiť napríklad jablkovou šťavou. Ak vám ale ovsená kaša vôbec nechutí, môžete vločky použiť aj pri varení zeleninových polievok či iných jedál. Rozomletými ovsenými vločkami môžete pokojne nahradiť aj múku.

2. Znižuje hladinu cholesterolu a chráni pred ochoreniami srdca

Konzumácia dennej dávky betaglukánu, teda asi jednej misky ovsenej kaše alebo vločiek, znižuje hladinu cholesterolu už o 8 až 23 percent. Ovos tiež pomáha pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Navyše podľa štúdie uverejnenej v časopise Archives of Internal Medicine, môže pravidelná konzumácia ovsa znížiť riziko vzniku koronárnej artériovej choroby srdca až o 12 percent a riziko srdcového zlyhania dokonca o 29 percent.

Odporúčame:

Maliny v sebe skrývajú viac, ako ste si doteraz mysleli

 

3. Zmenšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a stabilizuje hladinu cukru v krvi

Vláknina ovsených vločiek predlžuje čas trávenia, čím spomaľuje vstrebávanie cukru a spôsobuje postupné zvyšovanie jeho hladiny v krvi. Vďaka tomu chráni pankreas pred nadprodukciou inzulínu. Ovos je teda vynikajúcou prevenciou pred cukrovkou, no hladinu cukru pomáha vyrovnávať aj pacientom, ktorí toto ochorenie už majú.

4. Pôsobí ako antidepresívum

Ovos je obilnina bohatá na množstvo vitamínov ako napríklad na vitamín E, niektoré vitamíny skupiny B a tiež na horčík, draslík, selén, zinok, mangán či železo. Okrem toho však obsahuje aj psychotropnú látku, ktorá pôsobí ako antidepresívum. To vám môže výrazne pomôcť v boji so stresom a prepracovanosťou.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…