Odborníci zistili, prečo nám zdravé jedlo nechutí
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

Odborníci zistili, prečo nám zdravé jedlo nechutí

Môžu za to naši predkovia a genetika, ktorú sme po nich zdedili!

— Foto: Real Food For Life

BRATISLAVA 22. októbra - Zvyknete mávať neodolateľnú chuť na slané lupienky, čokoládu, cukríky či zákusky? Dáte si namiesto šalátu či ľahkého jedla radšej hamburger alebo pizzu? A zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo nám tieto veci chutia oveľa viac ako zdravé jedlá? Odpoveď na túto otázku našli odborníci na výživu. Môžu za to naši predkovia a genetika, ktorú sme po nich zdedili!

Naši pra pra pra… rodičia sa však živili úplne inou potravou, ako my a na základe toho sa vyvinul aj ich organizmus. „Sladká chuť jedla našim predkom signalizovala , že daná potravina je zdrojom rýchlo využiteľnej energie – to znamená energie potrebnej na prácu alebo pri úteku pred nebezpečenstvom. A potraviny obsahujúce väčšie množstvo tukov sú zase energeticky bohaté," vysvetlila odborníčka na výživu Eliška Vreštiaková.

Podstata je v tom, že ľudský organizmus si ukladá tuky do zásob, aby ich v neskoršom období, napríklad cez zimu, mohol využiť. Tieto tuky nám tak pomáhajú udržiavať naše telo v teple a pozitívne ovplyvňujú náladu. To je dôvod, prečo sa u človeka vyvinula silná chuťová preferencia na sladké a tučné," dodala odborníčka.

Jednoduchšie povedané, ide o akýsi pud prežitia, ktorý máme zakorenený v génoch. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé, príroda všetko zariadila správne. Problémy sa však objavili postupne s vývojom civilizácie. V minulosti boli totiž pre človeka jediným zdrojom cukru ovocie a zelenina a tuky sa nachádzali iba v mäse, prípadne v orechoch. Dnes nájdeme množstvo druhov cukrov a tukov úplne vo všetkom a ich ponuka ďaleko prevyšuje potrebu nášho tela. Ale keďže náš organizmus má v sebe zakódovanú potrebu ukladať si zásoby energie, aj naďalej v nás pretrváva neprekonateľná chuť na sladké a tučné veci. Energiu z týchto potravín však dnes nedokážeme úplne spotrebovať, a preto stále viac a viac priberáme.

Čo však robiť, keď už nechceme byť otrokmi svojich vlastných chutí? Máme pre vás niekoľko tipov, ako môžete svoje telo prekabátiť. Ak máte chuť na sladké, či na slané, skúste si napríklad vyčistiť zuby, alebo vypiť pohár čistej vody. Vďaka tomu dočasne otupíte svoje chuťové poháriky. Veľkú úlohu v tomto prípade môžu zohrať aj endorfíny. Pri zvýšenom pocite šťastia má totiž človek menšiu chuť na sladké. Ak teda budete športovať, zabávať sa s priateľmi alebo pozerať nejakú dobrú komédiu, skrátka, ak sa budete cítiť šťastne, nebudete mať takú chuť na nezdravé pokrmy.

„Fyziologický stav relaxácie nám umožňuje lepšie vnímať jemné telesné signály, ktoré k nám neustále vysiela tzv. enterický nervový systém, akýsi druhý mozog, ktorý pokrýva celý vnútrajšok nášho tráviaceho traktu. Je ako databáza, ktorá si počas nášho života ukladá všetky informácie o tom, čo sme zjedli, a vyhodnocuje ich. Presne vie, aké živiny práve potrebujeme a koľko energie musíme z jedla získať, aby sme hladko fungovali. Ak sme v strese, telo skrátka nedokážeme počúvať a jeme často to, čo nám neprospieva,“ odbornejšie vysvetlila trénerka psychológie výživy Michaela Pavlíková.

To znamená, že aj stres má veľký podiel na tom, že jeme, čo nám príde pod ruku. Stres dokáže dokonale oklamať náš mozog, a tak môžeme mať často pocit, že máme chuť na niečo, čo v skutočnosti vôbec nepotrebujeme. Preto odborníci ľuďom radia, aby v dnešnom uponáhľanom svete trochu spomalili a viac vnímali skutočné signály svojho tela.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…