Dobré noviny
Pikantné jedlá vám môžu zachrániť život
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

Pikantné jedlá vám môžu zachrániť život

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay

Častá konzumácia pikantných pokrmov znižuje riziko predčasného úmrtia na rakovinu, srdcové choroby alebo v dôsledku problémov s dýchaním.

BRATISLAVA 10. augusta - Časté konzumovanie korenených jedál údajne znižuje riziko predčasného úmrtia na rakovinu alebo srdcové choroby a pomáha odstrániť ťažkosti s dýchaním.

Dokazujú to výsledky výskumu publikovaného v časopise British Medical Journal, ktorý bol založený na pozorovaní 487 000 respondentov vo veku medzi 30 a 79 rokov, pôvodom z Číny. Každý z účastníkov uviedol svoje všeobecné zdravotné a stravovacie návyky a následne bol pozorovaný ďalších sedem rokov.

Výskumníci z Oxfordskej univerzity, Harvardskej školy verejného zdravia v USA a Čínskej akadémie lekárskych vied zistili, že respondenti, ktorí jedli korenené jedlá každý alebo každý druhý deň, vykazovali o 14 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia než tí, ktorí ich jedli menej ako raz týždenne.

Častá konzumácia pikantných pokrmov totiž  znižuje riziko predčasného úmrtia na rakovinu, srdcové choroby alebo v dôsledku problémov s dýchaním. Vedci sa domnievajú, že je to vďaka látke menom kapsaicín, ktorá sa nachádza napríklad v čili papričkách. Tá obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti obezite, zápalom či spomínanej rakovine.

Hoci odborníci takéto výsledky výskumu privítali, upozorňujú tiež, že pri prevencii a liečbe pikantnými jedlami by sme mali byť opatrní. Poukázali tiež na to, že Číňania konzumujú špecifické druhy jedál a majú iné stravovacie návyky a životný štýl ako obyvatelia západnejších krajín. Navyše podľa profesora Kevina McConwaya z Open University sa súvislosť medzi jedením korenených jedál a nižšou úmrtnosťou prejavila iba u ľudí, ktorí vôbec nekonzumovali alkohol.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?