Dobré noviny
V bylinkovej záhrade pestujú dolnotrnávske ženy asi 40 druhov rastlín
TASR
TASR

V bylinkovej záhrade pestujú dolnotrnávske ženy asi 40 druhov rastlín

Odtrhnúť si bylinky môže prísť každý z dediny.

Na snímke bylinková záhradka v obci Dolná Trnávka 21. apríla 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Dolná Trnávka 22. apríla (TASR) - O tom, že bylinky sú dobré nielen na liečenie, ale aj v kuchyni, sa dolnotrnavské ženy rozhodli presvedčiť miestnych aj v skutočnosti. Už niekoľko rokov sa v obci starajú o bylinkovú záhradu, v ktorej je v súčasnosti nasadených približne 40 druhov. Odtrhnúť si bylinky môže prísť každý z dediny.

Ako priblížila Eva Hurtíková z občianskeho združenia (OZ) Rak, na začiatku bola myšlienka urobiť v Dolnej Trnávke relaxačno-ozdravnú zónu. Obci sa podarilo získať príspevok, vybudovali sa dva altánky a potom sa pridala aj myšlienka zrealizovať bylinkovú záhradu. Situovaná je hneď pri vstupe do dediny, na svahu, ktorý bol predtým zarastený.

Miestne ženy z klubu Včielka, ktorý pracuje pod OZ Rak, tak museli najprv svah vyčistiť, obrobiť a skultivovať pôdu. Dnes je tu nasadených niekoľko desiatok byliniek, od tých tradičných ako levanduľa, nechtík, skorocel či medovka, až po menej bežné ako monarda či ženšen. "Niečo dopestujeme zo semiačka, niečo kúpime ako priesadu, niečo je trvalka," hovorí Hurtíková.

Pri každom druhu je osadená malá tabuľka s informáciami o liečivých účinkoch bylinky a o tom, ako treba bylinku čo najlepšie spracovať. Ženy ich sušia, robia z nich čajové zmesi, liečivé sirupy či masti. "Najviac sa využíva medovka, levanduľa a pažítka," podotkla Hurtíková.

Na snímke pažítka v bylinkovej záhradke v obci Dolná Trnávka 21. apríla 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Miestne ženy ich používajú nielen na liečebné účinky, ale aj v kuchyni. "Chceli sme miestnych naučiť používať bylinky aj v kuchyni, aj na liečenie," hovorí o pôvodom zámere Hurtíková. Dnes už bylinky, ktoré si ženy dopestujú, využívajú aj počas tekvicových dní, ktoré v obci v polovici septembra organizujú. "Vtedy sa robia rôzne jedlá z tekvice, slané či sladké, a využívajú sa pri tom aj bylinky," podotkla Hurtíková.

O záhradku sa ženy pravidelne starajú, organizujú brigády. V lete mali podľa Hurtíkovej dokonca služby, v ktorých boli rozdelené po dve. V čase veľkého sucha bolo totiž treba záhradku zalievať.

Už ste čítali?