6 trikov, vďaka ktorým sa budete tešiť na jedenie zeleniny
SITA
SITA

6 trikov, vďaka ktorým sa budete tešiť na jedenie zeleniny

Naučte sa, ako z nudnej či nenávidenej zeleniny urobiť jedlo, ktorého sa nebudete vedieť dočkať.

BRATISLAVA 10. septembra - Odporúčania jesť zeleninu, ktoré sa hrnú zo všetkých strán, niekedy nestačia na prekonanie možného odporu. Mnohí ľudia nevedia zabudnúť na to, ako ich mamy nútili jesť špenát, ďalších už omrzel obmedzený výber v supermarketoch. Existujú však spôsoby, ako z nenávideného ružičkového kelu či mrkvy, ktorú už po tých rokoch nechcete ani vidieť, urobiť opäť niečo výnimočné. Stačí vyskúšať niektoré z trikov, ktoré vám ponúkame.

1. "Ukryte" zeleninu do iných jedál

Začnite deň tým, že si zeleninu pridáte do svojej omelety alebo praženice. Výber je skutočne široký - napríklad špenát, paprika, hríby, cukina, cibuľa či kel. Skúste napríklad tento recept: Opražte polovicu pokrájanej cibule na olivovom oleji a po troch minútach pridajte papriku. Zeleninu následne pridajte k štyrom vajíčkam a poriadne pomiešajte.

V panvici rozpáľte maslo, vlejte do nej zmes a ochuťte ju soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. Omeleta je hotová vtedy, keď je na oboch stranách mierne hnedá.

Môžete tiež napríklad vymeniť cestoviny za dlhé tenké pásy tekvice alebo mrkvy, ktoré skombinujte s pestom alebo cesnakovým olivovým olejom.

Ďalšou pochúťkou môže byť slaná alternatíva palaciniek - odborník na fitness Marc Perry napríklad odporúča zamiešať do palacinkového cesta trochu strúhaného syra a množstvo zeleniny, prípadne kuracie mäso.

Postrúhanú zeleninu dokonale zakamuflujete aj v mäsových guľkách, ku ktorým sa výborne hodí paradajková omáčka, ktorou do tela dostanete ďalšie vitamíny.

Ďalším spôsobom je zakomponovanie špargle, špenátu či hrášku do plniek, použite ich napríklad namiesto syra a šunky v známom rezni cordon bleu.

2. Vymeňte ju za sladké

Keď vás pochytí chuť na sladké, zdravou alternatívou býva ovocie, no vhodní kandidáti sa nájdu aj medzi zeleninou. Napríklad v našich končinách menej známe sladké zemiaky, ale i mrkva alebo cvikla. Trochu hriešnejší spôsob, ako prinútiť napríklad vaše deti jesť zeleninu, je mrkvový alebo cukinový koláč.

3. Pripravte si ju dopredu

Ľudia sa často zelenine ako súčasti teplých jedál vyhýbajú preto, že sa im ju nechce krájať a šúpať, keď si skoro ráno niečo chcú uvariť do práce alebo sa z nej vracajú unavení.

Keď si nájdete chvíľu času, na kocky nakrájajte si cibuľu, papriku či cukinu a upečte ich v trúbe. Ku každému jedlu tak budete mať pripravenú prílohu, pričom táto zelenina v chladničke vydrží tri až štyri dni.

4. Skúste dosiaľ nepoznané chute

Ak vás už nebaví na Slovensku tradičná paprika, uhorka, mrkva, cibuľa či cukina, začnite experimentovať a skúšať dosiaľ nepoznané chute.

Ak ste ešte nevyskúšali rukolu, čakanku, bambusové výhonky, mungo fazuľu, čínsku kapustu, artičoky či obrovské množstvo ďalších druhov zeleniny, je čas sa do toho pustiť a nájsť nové zdroje vitamínov.

Osviežiť svoj jedálniček môžete aj novými spôsobmi prípravy, na čo je skvelý napríklad gril. Hoďte naň kukuricu, mrkvu či papriku, použite kvapku oleja a na ochutenie stačí soľ a paprika. Cez zimu použite špeciálnu grilovaciu panvicu.

Chuť niektorých druhov zeleniny, napríklad fazuľových strukov, môžete zlepšiť tak, že ich budete variť spolu s kúskom slaniny. Zeleninové čipsy zas aj rôznym konvenčným príchutiam dávajú novú dimenziu.

5. Prekonajte spomienky z detstva

Chuťové poháriky postupom času reagujú inak a je pomerne dosť možné, že svoj odpor k špenátu, mrkve či ružičkovému kelu dokážete po rokoch prekonať.

Vaše zlé spomienky z detstva však môžu byť spojené aj s nesprávnou prípravou, preto možno treba vyskúšať nový recept. Ak to predsa len nedokážete, v lekárni existujú rôzne náhrady v podobe tabletiek.

6. Urobte si chúťky

Určite poznáte ten pocit, keď vyhladnete už len pri pohľade na chutne vyzerajúce jedlo v kuchárskych knihách. Stačí zapnúť internet a nájsť výborne vyzerajúci recept, ktorý hneď vyskúšajte a počas prípravy sa budete môcť tešiť na svoj zdravý obed.

Zdroje: shape.com, vegetarian.about.com

Už ste čítali?

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…