Ľadové víno z Topoľčianok je žiadané na ázijských trhoch
TASR
TASR

Ľadové víno z Topoľčianok je žiadané na ázijských trhoch

„Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí," konštatoval výrobný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Topoľčianky 4. januára (TASR) – Mrazivý koniec predchádzajúceho roka prial vinárom z Topoľčianok. Posledný decembrový deň oberali zamrznuté strapce Frankovky modrej vo vinici v Topoľčiankach a Rizlingu vlašského vo vinohradoch v Jelenci. Z nich vyrobené ľadové víno sa dostane na pulty predajní najskôr o pol roka, teda v júni.

„Zber v tejto sezóne bol atypický, veľmi rýchly. Teploty v decembri sa dlhodobo pohybovali nad nulou, vlna ochladenia a mrazy prišli veľmi rýchlo. Museli sme na zber stiahnuť ľudí z dovoleniek,“ konštatoval výrobný riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach Miloš Ševčík. Len niekoľko hodín trvalo zhruba 50 zberačom obrať pri teplote dosahujúcej mínus 12 stupňov Celzia zamrznuté strapce z plochy 3,5 hektára.

Vo vinici v Topoľčiankach obrali vinári z plochy dva hektáre 12.000 kilogramov strapcov Frankovky modrej s cukornatosťou 32 stupňov normovaného muštomeru. V Jelenci získali z plochy 1,5 hektára do 5000 kilogramov Rizlingu vlašského s cukornatosťou 33 stupňov normovaného muštomeru. Výlisnosť predstavuje zhruba 20 %. Na rozdiel od predchádzajúcej sezóny sa nepodaril zber červeného Neronetu, ktorý mal svoju premiéru v minulom roku. „Zdravotný stav Neronetu nebol ideálny, nebol vhodný na výrobu ľadového vína,“ uviedol Ševčík. Podľa jeho odhadu bude mať ľadové víno z tejto sezóny ovocnejšiu a menej kandizovanú chuť ako minuloročné, ktoré vinári z Topoľčianok zberali až v druhej polovici januára.

Výrobou ľadového vína začali Vinárske závody Topoľčianky v roku 2003 Rizlingom vlašským, o tri roky neskôr k nemu pribudla Frankovka modrá. Okrem slovenského trhu je časť produkcie určená na trhy v Japonsku, Číne, Singapure a Taiwane.

„Na týchto trhoch je dopyt naozaj veľký. Sladké ľadové víno im chutí, nemajú však podmienky na to, aby si ho mohli dopestovať. Preraziť na európskych trhoch je oveľa zložitejšie, ľadové vína vyrábajú v Rakúsku, Nemecku i na Morave,“ povedal Ševčík. Dôležitú úlohu zohráva i pomerne vysoká cena ľadového vína na trhu.

Už ste čítali?

Už 8 mesiacov nebol mladík v obchode. Všetko potrebné si dopestuje…

Mladý muž neuteká do obchodu, aby si urobil zásoby – vďaka svojej…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…

Najradostnejší kvetinár v Bratislave. Patrik s Downovým syndrómom…

Lekári Danku a jej manžela presviedčali, aby dali syna s Downovým syndrómom…

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…