Dezert na víkend: Nutelový chlieb
Prinášame ďalší z receptov na výborný dezert. Potešte svojich blízkych a urobte im skvelý víkend! :)
Táto čokoládová pochúťka je tým pravým dezertom, ktorý dokonale dotvorí vašu víkendovú rodinnú idylu!
Pochúťka z kysnutého cesta vyzerá pomerne zložito a pre to vás určite prekvapí, že jeho príprava nie je vôbec náročná.
Potešte svoju rodinu nutelovým chlebíkom, ktorý je potešením nielen pre oko, ale aj pre vaše chuťové poháriky.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Čo budete potrebovať:
Veľká misa
Sito
Vareška
Valček
3 menšie misky
Malá plastová fľaša
Stierka na cesto
Panvica
Dno tortovej formy
Plech na pečenie
Papier na pečenie
Štetec
Malý pohár alebo šálku
Nôž
Ingrediencie:
450g (4 šálky) polohrubej múky a cca 50g múky na posypanie
180 ml (¾ šálky) mlieka
2 žĺtky (bielky použijeme na potretie chleba)
8 g (1 a pol lyžice) sušených kvasníc
30g (2 polievkové lyžice) masla
70g (⅓ šálky) práškového cukru
200g (1 šálka) nutely
Štipka soli
Postup:
1. Krok
Mlieko zahrejeme asi na 30 ° C. Keď je mlieko teplé, pridáme droždie, cca lyžičku cukru a múky a všetko spolu premiešame.
2. Krok
Pre dosiahnutie lepšej kvality cesta, preosejte múku cez sito. Potom vo väčšej mise zmiešajte všetky suché prísady: múku, soľ a cukor.
3. Krok
Rozbite vajíčka a oddeľte bielka od žĺtok (môžete na to použiť náš jednoduchý trik s plastovou fľašou )
4. Krok
Keď sú žĺtka v mise, pridajte do misy maslo a ingrediencie rozpustené v mlieku, ktoré ste si pripravili v prvom kroku
5. Krok
Všetky prísady spolu vymiešajte
6. Krok
Cesto mieste asi 7 minút
7. Krok
Keď je cesto hladké a príliš sa nelepí, vložte ho do misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoju veľkosť). Keď je cesto takmer pripravené zahrejte si rúru na 180 ° C
8. Krok
Cesto položte na zľaka pomúčený povrch. Nezabudnite si trochu múky odložiť na posypanie
9. Krok
Cesto asi 1 min mieste a následne rozdelte na 4 rovnaké diely
10. Krok
Prvú časť cesta vyvaľkajte do tvaru kruhu. Cesto by malo byť hrubé asi 3 mm.
11. Krok
Vyvaľkané cesto položte na papier na pečenie. Následne naň priložte tortovú formu a cesto podľa nej vykrojte. Dosiahnete tak pekný kruhový tvar.
12. Krok
Pripravené cesto pokryte tenkou vrstvou nutely.
13. Krok
Vyvaľkajte ďalšiu časť cesta položte na cesto potreté nutelou a na vrch opäť priložte dno tortovej formy pre získanie požadovaného tvaru. Tento postup zopakujte aj s ďalším kusom cesta.
14. Krok
Ostáva už len jedna vrstva cesta. Položte ju na predošlé cesto pokryté nutelou a opäť priložte tortovú formu. Prebytočné cesto odstráňte nožom.
15. Krok
Malým pohárom alebo šálkou si vyznačte stred koláča.
16. Krok
Rozdeľte tortu na štvrtinky. Rezať začnite od stredu, avšak nezabudnite ho nechať neporušený
17. Krok
Každú štvrtinku rozdeľte ešte na dve rovnaké časti. Na konci by ste mali mať 16 rovnakých dielov.
18. Krok
Potom vezmite dve časti koláča do oboch rúk a jemne ich zatáčajte opačným smerom. Opakujte to so všetkými pármi až nakoniec získate akúsi osem ramennú hviezdicu.
19. Krok
Zakrúťte konce každého ramena tak, aby ste získali okrúhly tvar.
20. Krok
Váš nutelový chlieb je teraz takmer hotový. Už ho stačí len potrieť bielkom a šup s ním do vyhriatej rúry.
21. Krok
Chlieb pečte pri teplote 180 ° C asi 20 min. Prvých 10 minút používajte iba spodné výhrevné teleso, potom zapnite aj vrchné.
Prajeme vám dobrú chuť :)
Video postup: