Dobré noviny
Dezert na víkend: Nutelový chlieb
Dobré noviny
Dobré noviny

Dezert na víkend: Nutelový chlieb

— Foto: YouTube

Prinášame ďalší z receptov na výborný dezert. Potešte svojich blízkych a urobte im skvelý víkend! :)

Táto čokoládová pochúťka je tým pravým dezertom, ktorý dokonale dotvorí vašu víkendovú rodinnú idylu!

Pochúťka z kysnutého cesta vyzerá pomerne zložito a pre to vás určite prekvapí, že jeho príprava nie je vôbec náročná.

Potešte svoju rodinu nutelovým chlebíkom, ktorý je potešením nielen pre oko, ale aj pre vaše chuťové poháriky.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Čo budete potrebovať:

Veľká misa

Sito

Vareška

Valček

3 menšie misky

Malá plastová fľaša

Stierka na cesto

Panvica

Dno tortovej formy

Plech na pečenie

Papier na pečenie

Štetec

Malý pohár alebo šálku

Nôž

Ingrediencie:

450g (4 šálky) polohrubej múky a cca 50g múky na posypanie

180 ml (¾ šálky) mlieka

2 žĺtky (bielky použijeme na potretie chleba)

8 g (1 a pol lyžice) sušených kvasníc

30g (2 polievkové lyžice) masla

70g (⅓ šálky) práškového cukru

200g (1 šálka) nutely

Štipka soli

Postup:

1. Krok

Mlieko zahrejeme asi na 30 ° C. Keď je mlieko teplé, pridáme droždie, cca lyžičku cukru a múky a všetko spolu premiešame.

2. Krok

Pre dosiahnutie lepšej kvality cesta, preosejte múku cez sito. Potom vo väčšej mise zmiešajte všetky suché prísady: múku, soľ a cukor.

3. Krok

Rozbite vajíčka a oddeľte bielka od žĺtok (môžete na to použiť náš jednoduchý trik s plastovou fľašou )

4. Krok

Keď sú žĺtka v mise, pridajte do misy maslo a ingrediencie rozpustené v mlieku, ktoré ste si pripravili v prvom kroku

5. Krok

Všetky prísady spolu vymiešajte

6. Krok

Cesto mieste asi 7 minút

7. Krok

Keď je cesto hladké a príliš sa nelepí, vložte ho do misy, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40 minút. Cesto by malo zdvojnásobiť svoju veľkosť). Keď je cesto takmer pripravené zahrejte si rúru na 180 ° C

8. Krok

Cesto položte na zľaka pomúčený povrch. Nezabudnite si trochu múky odložiť na posypanie

9. Krok

Cesto asi 1 min mieste a následne rozdelte na 4 rovnaké diely

10. Krok

Prvú časť cesta vyvaľkajte do tvaru kruhu. Cesto by malo byť hrubé asi 3 mm.

11. Krok

Vyvaľkané cesto položte na papier na pečenie. Následne naň priložte tortovú formu a cesto podľa nej vykrojte. Dosiahnete tak pekný kruhový tvar.

12. Krok

Pripravené cesto pokryte tenkou vrstvou nutely.

13. Krok

Vyvaľkajte ďalšiu časť cesta položte na cesto potreté nutelou a na vrch opäť priložte dno tortovej formy pre získanie požadovaného tvaru. Tento postup zopakujte aj s ďalším kusom cesta.

14. Krok

Ostáva už len jedna vrstva cesta. Položte ju na predošlé cesto pokryté nutelou a opäť priložte tortovú formu. Prebytočné cesto odstráňte nožom.

15. Krok

Malým pohárom alebo šálkou si vyznačte stred koláča.

16. Krok

Rozdeľte tortu na štvrtinky. Rezať začnite od stredu, avšak nezabudnite ho nechať neporušený

17. Krok

Každú štvrtinku rozdeľte ešte na dve rovnaké časti. Na konci by ste mali mať 16 rovnakých dielov.

18. Krok

Potom vezmite dve časti koláča do oboch rúk a jemne ich zatáčajte opačným smerom. Opakujte to so všetkými pármi až nakoniec získate akúsi osem ramennú hviezdicu.

19. Krok

Zakrúťte konce každého ramena tak, aby ste získali okrúhly tvar.

20. Krok

Váš nutelový chlieb je teraz takmer hotový. Už ho stačí len potrieť bielkom a šup s ním do vyhriatej rúry.

21. Krok

Chlieb pečte pri teplote 180 ° C asi 20 min. Prvých 10 minút používajte iba spodné výhrevné teleso, potom zapnite aj vrchné.

Prajeme vám dobrú chuť :)

Video postup:

 

Už ste čítali?