Dobré noviny
Prečo mala mama pravdu, keď nás nútila jesť mrkvu
SITA
SITA

Prečo mala mama pravdu, keď nás nútila jesť mrkvu

Mrkva nie je dobrá len pre oči, dokáže toho omnoho viac, napríklad udržať si rakovinu ďaleko od tela.

BRATISLAVA 24. augusta – Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Neuropatológ Michael Murray právom nazval mrkvu kráľovnou zeleniny.

Hoci s mrkvou sa nám spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Nedávne výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc. To však neznamená, že pokojne môžete fajčiť ďalej a popri tom jesť mrkvu.

Silné protirakovinové účinky

Treba zdôrazniť, že protirakovinové účinky zeleniny treba brať veľmi vážne. Mrkva má vysoký obsah karotenoidov, antioxidačných látok nachádzajúcich sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Už ste zrejme počuli o pozitívnych účinkoch betakaroténu, je to však len jeden z 500 členov skupiny karotenoidov.

Niektoré výskumy naznačujú, že iné karotenoidy by mohli byť ešte dôležitejšie. Ich vysoký príjem súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrtana, pažeráka a hrubého čreva o 50 percent, ako aj s 20-percentným znížením menopauzálnej rakoviny prsníka.

Mrkva je tiež bohatá na alfakarotén. Výskumy biochemikov z japonskej Kyoto Prefectual University of Medicine potvrdzujú, že alfakarotén môže byť v boji proti nádorom účinnejší ako betakarotén.

Podľa Walta Willetta, riaditeľa odboru výživy na Harvarde, desiatky štúdií dokazujú priaznivý vzťah medzi konzumáciou zeleniny a ovocia s vysokým obsahom obsahom karotenoidov a menším výskytom srdcovo-cievnych ochorení, nehovoriac o výskyte rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, prsníka, krčka maternice a pankreasu.

Spojenie mrkvy a bystrého zraku nie je mýtus

Mrkva je pre oči skutočne dobrá. Je výborným zdrojom luteínu a zeaxatínu, dvoch ďalších karotenoidov, ktoré ak pracujú spoločne, sľubujú obrovskú ochranu očí a pomoc pri predchádzaní poškodenia makuly a vzniku sivého zákalu. Alfakarotén a betakarotén sa menia v tele na vitamín A, ktorý okrem toho, že je výborný antioxidant a posilňovač imunity, zabezpečuje tvorbu rodopsínu, svetločerveného pigmentu v očiach. Rodopsín je pre oči potrebný najmä v prítmí – zvyšuje totiž účinnosť oblasti sietnice citlivej na svetlo – a preto nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote.

Víťazom je varená mrkva

V súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila tá varená. Varením totiž nastávajú mierne zmeny v nutričnom obsahu za súčasného zvyšovania využiteľnosti niektorých živín. Stále platí, že obe verzie mrkvy sú veľmi zdravé.

Aby ste z karotenoidov v mrkve vyťažili čo najviac, konzumujte ich s malým množstvom tuku. Karotenoidy a vitamín A sú rozpustné v tukoch a v takomto stave sa lepšie vstrebávajú. Preto možno ani netušíte, ako svojmu telu robíte dobre, keď si na obed dáte slepačiu polievku s varenou mrkvou.

No a na záver, mrkva je výborná zelenina na odšťavovanie, pričom šťava sa často využíva pri detoxikačných kúrach.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete od Jonnyho Bowdena

Už ste čítali?