Dobré noviny
Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy
SITA
SITA

Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy

Víťaznú vzorku z jubilejného ročníka Koštovky páleného vydražili za 100 eur.

MYJAVA 11. mája – Najlepšou slivovicou v kopaničiarskom kraji sa môže pochváliť Miroslav Hučko zo Starej Myjavy. Práve jeho slivovica z roku 2008 dominovala na jubilejnom 20. ročníku Koštovky páleného v Myjave. Degustačné komisie hodnotili spolu 505 ovocných destilátov zo 61 miest a obcí.

Odborníci bodovali vzhľad, silu, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých vzoriek. ,,Víťazná slivovica najlepšie spĺňala všetky tieto kritériá. Bola typická myjavská, kôstková, a to asi najviac zavážilo pri hodnotení," povedal o kráľovnej slivovíc spoluorganizátor koštovky Peter Bunčiak.

Tajomstvom úspechu podľa autora najlepšej kopaničiarskej slivovice je kvalitné ovocie, hranie sa s kvasom a trpezlivosť. Do pálenice sa podľa neho vôbec netreba ponáhľať, jemu sa osvedčilo marcové pálenie. Hučko berie oživovanie tradícii v Myjave a okolí vážne, len vlani vysadil 600 slivkových stromov a v ich sadení mieni pokračovať.

Absolútnym víťazom 20. ročníka Koštovky páleného sa však stal destilát Štefana Dulíka z Radimova. Jeho pálenka z odrody durandia, ročník 2013, získala ako jediná plný počet bodov. V dražbe, ktorá býva vrcholom podujatia, bola pollitrová fľaška víťazného výťažku z ovocia vydražená za sto eur. Raritou podujatia bola slivovica z roku 1965 Igora Siváčka z Myjavy.

Koštovku páleného založila pred dvadsiatimi rokmi partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj. Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku.

Kopaničiarsky región ponúka od minulého roku návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

Už ste čítali?