Chcete sa zdravo stravovať? Na párok v rožku zabudnite
SITA
SITA

Chcete sa zdravo stravovať? Na párok v rožku zabudnite

V krajinách ako USA alebo Veľká Británia sú jedlá z fast foodov veľmi obľúbené. Aj tak ich ale zaraďujú medzi takzvané junk food.

Pod týmto označením sa skrývajú nie veľmi hodnotné jedlá, ktoré nedodajú telu potrebné živiny ani vitamíny. A zaraďuje sa medzi ne aj na Slovensku populárny hot dog, čiže párok v rožku.

Hot dog má spolu s kečupom alebo horčicou okolo 1100 kJ. Dať si toto jedlo na obed teda rozhodne neznamená žiaden prehnaný energetický príjem.

Ale pozor! To, že po jednom hot dogu nepriberiete, je jediným pozítívom tohto rýchleho občerstvenia. Telo sa totiž od neho nedočká ničoho pre organizmus prospešného. Podľa odborníkov na výživu podobne ako vo väčšine jedál zo stránkov rýchleho občerstvenia chýbajú aj v tomto produkte vitamíny a minerály.

A naopak, nechýbajú škodlivé tuky a lacné údeniny, kvalitného mäsa je v ňom len málo. Rožok obsahuje bielu múku, bez ktorej sa tiež ľudský organizmus zaobíde. Aj keď je párok v rožku považovaný za menšiu kalorickú bombu ako napríklad klobása s horčicou a chlebom, určite nie je o veľa zdravšia. Udenina zostáva údeninou, aj keď tým, že nie je opečená, klesá riziko vzniku karcinogénnych látok.

Čo sa týka kalorického príjmu, tak ten je síce pri párku v rožku menší ako napríklad pri hamburgri, ale nastáva iné riziko. Jeden párok v rožku totiž stačí na obed málokomu. Pokiaľ si ho niekto dá, veľmi pravdepodobne nezostane len pri ňom a poje aj iné jedlá, ktoré ho zasýtia. Kalorický kredit sa tak sčítava a kilogramy pribúdajú. Odborníci na výživu za chybu považujú aj to, že v párku s rožkom chýba akákoľvek zelenina, vláknina a vitamíny.

Rohlík s párkom a s horčicou alebo kečupom nemožno označiť ani za jedlo vhodné pre deti. Deťom, ale aj dospelým, môžu prekážať aj farbivá v pochutinách typu kečup a horčica. Najmä tie, ktoré dostanete v stánku s občerstvením, asi nebudú patriť medzi najkvalitnejšie na trhu.

Mnohé stánky s fast foodmi sú totiž založené na tom, že majitelia pre zisk čo najviac znižujú náklady. V rohlíku teda dostanete tie najlacnejšie párky a najlacnejšiu horčicu či kečup. Problémom lacných údenín je minimálny obsah mäsa, zato dostatok tukov, koží, soli a vody. Ak sa teda chcete zdravo stravovať, párkom v rožku v stánkoch rýchleho občerstvenia sa oblúkom vyhnite.

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…