Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Skromné recepty, veľké chute.
5. Šišky
Do rebríčka, konkrétne na piate miesto, sa dostala aj naša sladká pochúťka - šišky. Pôvodom sú síce z Nemecka či Rakúska, no mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné.
4. Lokše
Tenké chrumkavé placky, lokše, sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a do zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky, čím si zabezpečili 4. miesto.
3. Bryndzové halušky
Na bronzovej priečke figurujú bryndzové halušky. Podľa gastroportálu ide o skromné a jednoduché jedlo, ktoré sa skladá z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. Hoci na ne Slováci nedajú dopustiť, kritici im udelili len 4,4 hviezdičiek z piatich.
2. Ovčí Salašnícky Údený Syr
Na druhom mieste sa umiestnil tradičný ovčí salašnícky údený syr. Ako uvádza Taste Atlas, ide o unikátne tvarovaný mäkký syr, ktorý je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na slovenských salašoch. „Chuť je dymová, jemná a mierne kyslá,“ dodáva portál.
1. Zemiakové placky
Absolútny víťaz je pre mnohých prekvapením. Na prvom mieste sa totiž umiestnili zemiakové placky nazývané aj harule. Taste Atlas ich opisuje ako ľudové a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Keď si ich chcete poriadne pripraviť, treba ich na panvici opiecť do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.