Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá - Dobré noviny
Dobré noviny
Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik, @freepik / Google Maps

Skromné recepty, veľké chute.

5. Šišky

Do rebríčka, konkrétne na piate miesto, sa dostala aj naša sladká pochúťka - šišky. Pôvodom sú síce z Nemecka či Rakúska, no mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Iveta Borchová Belianska (@ivetbelianska)

4. Lokše

Tenké chrumkavé placky, lokše, sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a do zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky, čím si zabezpečili 4. miesto.

3. Bryndzové halušky

Na bronzovej priečke figurujú bryndzové halušky. Podľa gastroportálu ide o skromné ​​a jednoduché jedlo, ktoré sa skladá z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. Hoci na ne Slováci nedajú dopustiť, kritici im udelili len 4,4 hviezdičiek z piatich.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Láska cez žalúdok (@laska.cez.zaludok)

2. Ovčí Salašnícky Údený Syr

Na druhom mieste sa umiestnil tradičný ovčí salašnícky údený syr. Ako uvádza Taste Atlas, ide o unikátne tvarovaný mäkký syr, ktorý je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na slovenských salašoch. „Chuť je dymová, jemná a mierne kyslá,“ dodáva portál.

1. Zemiakové placky

Absolútny víťaz je pre mnohých prekvapením. Na prvom mieste sa totiž umiestnili zemiakové placky nazývané aj harule. Taste Atlas ich opisuje ako ľudové a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Keď si ich chcete poriadne pripraviť, treba ich na panvici opiecť do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

V lete majú na Taiwane mesiac duchov.

Dominika žila na Taiwane: Návšteva u veštca ma prekvapila. Ľudia si k nemu nechodia po odpovede ako my

Na prelome júla a augusta treba byť na ostrove nanajvýš obozretný.

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…