Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Skromné recepty, veľké chute.
Hoci recepty našich starých mám často vznikali v skromných podmienkach, dnes im fandia aj gurmáni spoza hraníc. Tradičná slovenská kuchyňa sa totiž opäť dostala do pozornosti známeho gastronomického portálu, ktorý hodnotí chute z celého sveta.
Portál TasteAtlas, známy medzi cestovateľmi a milovníkmi jedla z celého sveta, zostavil aktualizovaný rebríček najobľúbenejších slovenských jedál. Zohľadňuje nielen tradičné recepty, ale aj hodnotenia od turistov, ktorí tieto špeciality ochutnali na vlastnej koži.
Nejde však len o reštauračné delikatesy. Práve naopak. Medzi najvyššie hodnotené jedlá sa opäť dostali pochúťky, ktoré si mnohí z nás pamätajú z kuchyne svojich starých mám. Skromné, ale poctivé. Jedlá, ktoré sa kedysi varili „od oka“ a srdcom – a dnes sú pre mnohých zahraničných návštevníkov jedným z najväčších prekvapení ich ciest po Slovensku.
Najlepšie slovenské jedlá
Aj keď sa na zozname objavilo až 80 našich pochúťok, posvietime si na prvú desiatku. Tú z posledného miesta otvára guláš, ktorého pôvod je síce pripisovaný Maďarsku, no podľa portálu sme spolu s Českom vytvorili svoju jedinečnú verziu, ktorá je mierne odlišná od originálu. Od kritikov si vyslúžil hodnotenie 4,2 hviezdičky z možných 5 a rozhodne sa nemá za čo hanbiť.
Deviata priečka patrí obľúbenému slovenskému syru oštiepku, ktorého základnou surovinou je polotučné ovčie mlieko, kravské mlieko alebo ich kombinácia. Od kritikov získal hodnotenie 4,3 hviezdičky.
Na ôsmom mieste hviezdi obľúbený syr parenica, nasleduje kapustnica (7. miesto), ktorú Taste Atlas opisuje ako výdatné zimné jedlo či zemiakové halušky (6.miesto).