Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá - Dobré noviny
Dobré noviny
Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Pochúťky, ktoré nám varili babičky, dobývajú svet. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik, @freepik / Google Maps

Skromné recepty, veľké chute.

Hoci recepty našich starých mám často vznikali v skromných podmienkach, dnes im fandia aj gurmáni spoza hraníc. Tradičná slovenská kuchyňa sa totiž opäť dostala do pozornosti známeho gastronomického portálu, ktorý hodnotí chute z celého sveta.

Portál TasteAtlas, známy medzi cestovateľmi a milovníkmi jedla z celého sveta, zostavil aktualizovaný rebríček najobľúbenejších slovenských jedál. Zohľadňuje nielen tradičné recepty, ale aj hodnotenia od turistov, ktorí tieto špeciality ochutnali na vlastnej koži.

Nejde však len o reštauračné delikatesy. Práve naopak. Medzi najvyššie hodnotené jedlá sa opäť dostali pochúťky, ktoré si mnohí z nás pamätajú z kuchyne svojich starých mám. Skromné, ale poctivé. Jedlá, ktoré sa kedysi varili „od oka“ a srdcom – a dnes sú pre mnohých zahraničných návštevníkov jedným z najväčších prekvapení ich ciest po Slovensku.

Najlepšie slovenské jedlá

Aj keď sa na zozname objavilo až 80 našich pochúťok, posvietime si na prvú desiatku. Tú z posledného miesta otvára guláš, ktorého pôvod je síce pripisovaný Maďarsku, no podľa portálu sme spolu s Českom vytvorili svoju jedinečnú verziu, ktorá je mierne odlišná od originálu. Od kritikov si vyslúžil hodnotenie 4,2 hviezdičky z možných 5 a rozhodne sa nemá za čo hanbiť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dragan Stojakovič (@foodtipskosice)

Deviata priečka patrí obľúbenému slovenskému syru oštiepku, ktorého základnou surovinou je polotučné ovčie mlieko, kravské mlieko alebo ich kombinácia. Od kritikov získal hodnotenie 4,3 hviezdičky.

Na ôsmom mieste hviezdi obľúbený syr parenica, nasleduje kapustnica (7. miesto), ktorú Taste Atlas opisuje ako výdatné zimné jedlo či zemiakové halušky (6.miesto).

Absolútny víťaz?

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

V lete majú na Taiwane mesiac duchov.

Dominika žila na Taiwane: Návšteva u veštca ma prekvapila. Ľudia si k nemu nechodia po odpovede ako my

Na prelome júla a augusta treba byť na ostrove nanajvýš obozretný.

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…