V najzdravšom mieste Talianska robia šesť vecí inak. Nemajú problémy so srdcom a nepotrebujú okuliare
Ilustračné obrázky. — Foto: Reprofoto YouTube - Al Jazeera English
Nemajú Alzheimerovu chorobu a depresie sa vyskytujú len zriedkavo, hovoria experti, ktorí tento región skúmajú už 10 rokov.
Na západnom pobreží Talianska, južne od mesta Neapol, sa nachádza región, ktorý sa rozprestiera nad krištáľovo čistým Stredozemným morom. Cilento je známe svojím rozľahlým národným parkom, no jeho najpozoruhodnejšou črtou sú samotní obyvatelia. Ako uviedol The Telegraph, neprimerane vysoký počet z nich – približne 300 ľudí – má viac ako 100 rokov a sú v pozoruhodne dobrom zdraví, bez srdcových problémov a psychických porúch. Výskumníci, ktorí sa zamerali na túto oblasť, sa zhodli, že na tomto mieste dlhovekosti robia ľudia šesť vecí inak.
Profesor Salvatore Di Somma, zakladateľ spoločnosti Great Health Science, ktorá vedie výskumné programy zamerané na zdravé starnutie, študuje obyvateľov Cilenta už desaťročie spolu s tímom vedcov z Talianska a USA. Región navštívil prvýkrát koncom 70. rokov a ako mladý lekár sa doň okamžite zamiloval. „Prekvapilo ma, že ľudia vo veku nad 90 rokov sú stále veľmi zdraví, bez kardiovaskulárnych ochorení, mentálne aktívni, nenosia ani okuliare a ich telesné funkcie dobre fungujú,“ prezradil pre britský Telegraph expert, ktorý by bol rád, ak by sa región Cilento dostal na zoznam takzvaných „Modrých zón“.
„Je to výnimočné miesto, kde ľudia žijú dlhé a zdravé životy so zvykmi podobnými obyvateľom oficiálnych Modrých zón, ako sú Sardínia a Grécko. Môžeme sa od nich veľa naučiť,“ vysvetlil Di Somma a aj po 10 rokoch výskumu verí, že aj keď nebývate pri mori, môžete robiť aspoň týchto šesť vecí, ktoré robia ľudia v regióne Cilento.
Pre Nicolinu – 101-ročnú obyvateľku, ktorá žije v horskej dedinke Eremiti – je jej domáci olivový olej liekom. Ak má nádchu, rodinný lekár jej kvapne kvapku oleja do nosa, a ak trpí zápchou, vypije lyžicu tohto zlatistého tekutého zázraku. Je základom stredomorskej stravy a plný antioxidantov, ktoré prospievajú tráveniu a srdcu.
V skutočnosti sa Cilento považuje za miesto zrodu stredomorskej stravy. Práve tu americký fyziológ Ancel Keys v 50. rokoch minulého storočia prvýkrát objavil jej výhody a prepojil určité stravovacie návyky so zníženým rizikom srdcovocievnych ochorení. Jeho predpoklady potvrdili aj výskumníci z Harvardu, ktorí v roku 2022 zistili, že konzumácia viac než polovice lyžice olivového oleja denne – najmä ako náhrada za maslo, margarín alebo majonézu – môže predĺžiť život.
Profesor Di Somma porovnával zdravie ľudí v oblasti Cliento s obyvateľmi švédskeho Malmö a dospel k jasnému záveru. Možno neprekvapivo, ale zistil, že obyvatelia Malmö, kde používajú maslo namiesto olivového oleja, mali vyššiu pravdepodobnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny, ako aj vyššie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu.