Mame ju piekla už ako malá. Čokoládová bábovka Lenivej kuchárky je vláčna vďaka špeciálnej ingrediencii - Dobré noviny
Dobré noviny
Mame ju piekla už ako malá. Čokoládová bábovka Lenivej kuchárky je vláčna vďaka špeciálnej ingrediencii

Mame ju piekla už ako malá. Čokoládová bábovka Lenivej kuchárky je vláčna vďaka špeciálnej ingrediencii

Veronika Čopíková.
Veronika Čopíková. — Foto: Instagram/lenivakucharka

Dezert si obľúbená kuchárka spája s milou príhodou z detstva.

Čokoládová bábovka Lenivej kuchárky

Ingrediencie:

  • 4 vajcia,
  • 150 g horkej 70 % čokolády,
  • 140 g trstinového cukru,
  • 200 ml acidofilného mlieka,
  • 100 ml repkového oleja,
  • 50 ml espressa,
  • 120 g celozrnnej hladkej špaldovej múky,
  • 100 g mletých lieskových orechov,
  • 30 g kakaa,
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva,
  • 4 ČL kandizovanej pomarančovej kôry,
  • 1 – 2 PL pomarančového likéru,
  • 100 g marcipánu,
  • štipka soli.

Postup:

Pomarančovú kôru zalejeme likérom a necháme odležať. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli. Roztopenú čokoládu necháme vychladnúť. Zatiaľ vyšľaháme žĺtky s cukrom na svetlú nadýchanú penu. Pridáme acidofilné mlieko izbovej teploty, repkový olej, vychladnuté espresso a vlažnú roztopenú čokoládu. Jemne premiešame metličkou.

Do čokoládovej zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mleté lieskové orechy, preosiate kakao a pomarančovú kôru s likérom. Premiešame metličkou. Na záver do cesta po častiach vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zo štipky soli. Polovicu nadýchaného cesta vylejeme do dobre vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Na cesto nastrúhame vrstvu marcipánu alebo v dlaniach vyformujeme marcipánové guľky, ktoré poukladáme do cesta. Na marcipán nalejeme druhú polovicu cesta.

Vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme 45 až 50 minút. Po upečení necháme bábovku v pootvorenej rúre ešte 5 minút. Následne ju vytiahneme, necháme na kuchynskej linke 10 minút a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku. Pred servírovaním ju môžeme poliať čokoládovou polevou zmiešanou s 1 ČL škorice alebo posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Zdroj receptu: Archív Lenivej kuchárky

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…