Lenivá kuchárka Veronika Čopíková: Do slaných jedál mi poradili pridať niečo nečakané, výsledok je skvelý - Dobré noviny
Dobré noviny
Lenivá kuchárka Veronika Čopíková: Do slaných jedál mi poradili pridať niečo nečakané, výsledok je skvelý

Lenivá kuchárka Veronika Čopíková: Do slaných jedál mi poradili pridať niečo nečakané, výsledok je skvelý

Lenivá kuchárka Veronika Čopíková.
Lenivá kuchárka Veronika Čopíková. — Foto: Archív Veroniky Čopíkovej

Fotenie jedál je podľa Veroniky rovnako dôležité ako samotný recept. Znamená to neustály lov na poklady.

Kým bola malá, v kuchyni len pozorovala ostatných, no v dospelosti sa z varenia stala jej vášeň. Veroniku Čopíkovú dnes fanúšikovia poznajú hlavne pod pseudonymom Lenivá kuchárka. Začala recenzovaním kníh, neskôr sa vrhla na blogovanie o jedle a svoje kulinárske nápady už spísala do troch kuchárskych kníh. Hotové jedlá si sama fotí, vymýšľa vlastné recepty, ktoré sa dajú pripraviť aj v bezlepkovej či bezlaktózovej verzii a na celom procese ju najviac baví to, že pomáha ostatným uľahčovať si čas strávený v kuchyni. Pre DOBRÉ NOVINY sa s ňou zhovárala Alexandra Hercegová.

V rozhovore sa dočítate:

  • o príbehu čokoládovej bábovky, ktorou chcela Veronika so sestrou prekvapiť mamu,
  • ako vyzerá proces vytvárania nových receptov a čo všetko zahŕňa,
  • prečo je pri foodblogovaní dôležitá fotografia a ako sa s ňou popasovať,
  • kde vznikol pseudonym Lenivá kuchárka,
  • či sa Veronika v kuchyni občas dopustí nejakých kulinárskych prehreškov,
  • ktoré na prvý pohľad čudné rady o varení a pečení vlastne naozaj fungujú.

Ste blogerkou a autorkou kuchárskych kníh, no dávnejšie ste v inom rozhovore spomínali, že ste si k vareniu našli cestu až počas dospievania. Ako sa z toho napokon stala vášeň?

Začiatky lásky k vareniu a pečeniu je možné nájsť už v mojom detstve – väčšina spomienok zo škôlky, základnej školy a domova sa mi spája práve s jedlom a jeho prípravou. V detstve som však bola skôr pozorovateľkou a ochutnávačom, k vlastnému vareniu som sa dostala až v dospelosti, keď som sa presťahovala na druhý koniec Slovenska. Práve skúšanie nových receptov a experimentovanie v kuchyni bolo pre mňa takzvanou antistresovou aktivitou, vďaka ktorej som ľahšie zvládala učenie na skúšky a zápočty.

Keď sa k tomu neskôr pridružil nápad vytvoriť vlastný blog, ktorého neoddeliteľnou súčasťou sú aj fotografie, foodstyling a písanie, prerástla na prvý pohľad bežná činnosť, ktorú mnohí z nás vykonávajú na dennej báze, do niečoho viac. Dnes to bude už takmer 10 rokov, odkedy som založila môj foodblog Lenivá kuchárka a šesť rokov od vydania mojej prvej kuchárskej knihy, ktorú neskôr doplnili ďalšie dve pokračovania.  

Spomínate si na príhodu z kuchyne, ktorá sa spája s vašim detstvom a dodnes o nej rada rozprávate?

Spomínam si najmä na pečenie s mojou staršou sestrou Monikou, keď sme našej mame chceli upiecť pri príležitosti Dňa matiek bábovku. Recept sme mali od susedy a všetko vyzeralo v procese prípravy nádejne, len sme si v tom zmätku a nadšení zrejme pomýlili mililitre s decilitrami... Bábovka nám v rúre vytiekla a tak sme vo výsledku nemali krásnu bábovku, ale neporiadok v rúre a namiesto vychutnávania a oslavy nás čakalo upratovanie neporiadku. Odvtedy nás postretlo ešte zopár nepodarkov a roztopených misiek, ale našťastie nás to neodradilo od ďalšieho varenia a pečenia.

Krémeš.
Krémeš. Foto: Archív Veroniky Čopíkovej

Proces vytvárania nových receptov asi nie je úplne jednoduchý. Ako vznikajú a čo tomu všetkému predchádza?

Za tvorbou nového receptu sa častokrát ukrýva viacero pokusov a testovaní, či už z hľadiska kombinácie ingrediencií, ich množstva, teploty a času pečenia alebo varenia. Ak k samotnému receptu pridávam aj verziu bez lepku či laktózy, nasleduje ďalšie skúšanie, aby som si bola istá, že recept vyjde bez problémov aj v prípade zámeny ingrediencií za bezlepkové či bezlaktózové. A niekedy som s receptom spokojná hneď na prvý raz, to sú tie šťastné náhody, keď je chuť a konzistencia tak výborná, že nepotrebujem recept testovať opätovne.

Za receptom sa skrýva v prvom rade nápad na jeho tvorbu, veľakrát je to po ochutnaní nejakého jedla či dezertu v reštaurácii, kaviarni alebo cukrárni, sledovaní relácií o jedle, čítaní knihy alebo na sociálnych sieťach a Pintereste. Veľa receptov čerpám tiež od manželovej babičky a mamy, mojej mamy a blízkeho okolia, ktoré sa so mnou rado podelí o to najlepšie zo svojej zbierky.

Svoju tretiu kuchársku knihu ste vyskladali najmä z overených receptov starých mám. Bola aj vám vo varení vzorom babička alebo tento nápad vznikol inak?

Kniha Lenivá kuchárka 3 vznikla na počesť a pamiatku manželovej babičky, lebo naši starí rodičia a rodičia nám odovzdali kopec chutných spomienok, na ktoré dodnes s láskou spomíname. Mala som veľké šťastie, pretože po presťahovaní do Bratislavy som strávila niekoľko víkendov u manželovej babičky, ktorá varila a piekla s veľkým nadšením, neustále zbierala nové recepty z celého sveta a vymieňala si s kolegyňami to najlepšie, čo sa u nich doma varilo a pieklo.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…