Symbolizuje podstatu Veľkej noci. Miriam Kalisová si pri pečení sviatočnej vianočky dáva pozor len na jedno

Je proste dokonalá, napísala k svojmu receptu bývalá moderátorka.
Vianočky piekli ľudia už v 14. storočí, len ich nazývali inak. Spočiatku sa pripravovali najmä vo vianočnom období, od čoho je vraj odvodený aj ich súčasný názov, no symboliku tohto sladkého pečiva si ľudia čoraz viac pripomínajú aj počas Veľkej noci.
Recepty sa dedili z generácie na generáciu
Podľa benediktínskeho mnícha Jána z Holešova má jej tvar pripomínať Krista ako dieťa zabalené v látke. Práve preto, že jeho ukrižovanie a zmŕtvychvstanie je podstatou najdôležitejších sviatkov kresťanov, ľudia už v minulosti v tomto období jedli a pripravovali pokrmy, do ktorých sa snažili túto symboliku zakomponovať.
Vianočky mohli pritom istý čas pripravovať len skúsení pekári, ktorým ľud prinášal cesto na ich prípravu z domu. Gazdiné ich podľa magazínu Penam začali vlastnoručne piecť až v 18. storočí a ich recepty následne dedila každá ďalšia generácia.

Okrem veľkonočného baránka teda na sviatočný stôl jednoznačne patrí aj tradičná vianočka, ktorou svojich blízkych hostí aj Miriam Kalisová. Tá sa o svoj recept podelila aj s ostatnými ľuďmi, ktorí jej tvorbu sledujú na sociálnych sieťach a priznala, že je z nej nadšená. „Je proste dokonalá!“ napísala.