Múčniky našich babičiek ohúrili svet. Tradičné slovenské pochúťky sú hviezdou prestížneho rebríčka

Slovenské pochúťky sa dostali medzi najlepšie v Európe.
Tradičné slovenské jedlá nie sú obľúbené len u nás, ale lákajú gurmánov z celého sveta. Potvrdzuje to aj známy cestovateľský portál, ktorý si posvietil na najlepšie európske sladké pečivo. Hoci v rebríčku figuruje stovka lahodných pokrmov, nechýba ani Slovensko. Držíme krok s konkurenciou.
Najobľúbenejšie pochúťky
Zoznamom vypracoval gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
1. Pastel de Belém
Na vrchole rebríčka sa umiestnil Pastel de Belém – originálna verzia slávneho Pastelu de Nata. Ako uvádza portál Taste Atlas, hoci oba patria medzi ikonické portugalské vaječné koláče, názov Pastel de Belém môžu niesť len tie, ktoré pochádzajú z legendárnej pekárne Fábrica Pastéis de Belém. Tieto lahodné košíčky sú plnené zmesou mlieka, vajec, cukru, citrónu a škorice, vďaka čomu si získali srdcia gurmánov po celom svete.
2. Pastel de nata
Druhé miesto patrí vyššie spomínanej pochúťke Pastel de nata, teda pochutine z Portugalska. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy,“ píše Taste Atlas.
3. Trigona panoramatos
„Trigona panoramatos je tradičné sladké pečivo pochádzajúce z predmestia Solúna. Toto chrumkavé a maslové trojuholníkové (kužeľovité) fylo pečivo je zvyčajne namočené v sirupe a plnené krémovým pudingom," opisuje gastroportál grécku pochúťku s tým, že krém sa zvyčajne vyrába z kombinácie vaječných žĺtkov, múky, masla, mlieka, cukru, vanilky a smotany. Obsadila tretiu priečku.
4. Croissant
Štvrtú priečku si zas uchmatol svetoznámy francúzsky Croissant. „Toto zlatisté pečivo v tvare polmesiaca sa najlepšie pripravuje z čistého masla a mierne sladkého kysnutého cesta. Ak sa urobí správne, žlto-biele vnútro by malo byť po vytiahnutí zo stredu aspoň trochu elastické, pripravené na pokrytie maslom alebo čerstvým džemom,“ vysvetľuje Taste Atlas.
Slovenský úspech
Medzi stovkou najlepších sladkých pochúťok z celej Európy si svoje miesto našlo aj Slovensko a rozhodne sa nenechalo zahanbiť.