Múčniky našich babičiek ohúrili svet. Tradičné slovenské pochúťky sú hviezdou prestížneho rebríčka - Dobré noviny
Dobré noviny
Múčniky našich babičiek ohúrili svet. Tradičné slovenské pochúťky sú hviezdou prestížneho rebríčka
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Múčniky našich babičiek ohúrili svet. Tradičné slovenské pochúťky sú hviezdou prestížneho rebríčka

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR

Slovenské pochúťky sa dostali medzi najlepšie v Európe.

Tradičné slovenské jedlá nie sú obľúbené len u nás, ale lákajú gurmánov z celého sveta. Potvrdzuje to aj známy cestovateľský portál, ktorý si posvietil na najlepšie európske sladké pečivo. Hoci v rebríčku figuruje stovka lahodných pokrmov, nechýba ani Slovensko. Držíme krok s konkurenciou.

Najobľúbenejšie pochúťky

Zoznamom vypracoval gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

1. Pastel de Belém

Na vrchole rebríčka sa umiestnil Pastel de Belém – originálna verzia slávneho Pastelu de Nata. Ako uvádza portál Taste Atlas, hoci oba patria medzi ikonické portugalské vaječné koláče, názov Pastel de Belém môžu niesť len tie, ktoré pochádzajú z legendárnej pekárne Fábrica Pastéis de Belém. Tieto lahodné košíčky sú plnené zmesou mlieka, vajec, cukru, citrónu a škorice, vďaka čomu si získali srdcia gurmánov po celom svete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tiago Silva (@lisbon.tour.guide)

2. Pastel de nata

Druhé miesto patrí vyššie spomínanej pochúťke Pastel de nata, teda pochutine z Portugalska. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy,“ píše Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PASTELARIA (@pasteisdotuga)

3. Trigona panoramatos

„Trigona panoramatos je tradičné sladké pečivo pochádzajúce z predmestia Solúna. Toto chrumkavé a maslové trojuholníkové (kužeľovité) fylo pečivo je zvyčajne namočené v sirupe a plnené krémovým pudingom," opisuje gastroportál grécku pochúťku s tým, že krém sa zvyčajne vyrába z kombinácie vaječných žĺtkov, múky, masla, mlieka, cukru, vanilky a smotany. Obsadila tretiu priečku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Spiros Zaf 📷 (@spizaf)

4. Croissant

Štvrtú priečku si zas uchmatol svetoznámy francúzsky Croissant. „Toto zlatisté pečivo v tvare polmesiaca sa najlepšie pripravuje z čistého masla a mierne sladkého kysnutého cesta. Ak sa urobí správne, žlto-biele vnútro by malo byť po vytiahnutí zo stredu aspoň trochu elastické, pripravené na pokrytie maslom alebo čerstvým džemom,“ vysvetľuje Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PANEM (@panem_madrid)

Slovenský úspech

Medzi stovkou najlepších sladkých pochúťok z celej Európy si svoje miesto našlo aj Slovensko a rozhodne sa nenechalo zahanbiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…