Stačí pár minút a kuchyňu môžu zachvátiť plamene. Tomuto zlozvyku by ste sa počas varenia mali vyhnúť

Ide o bežnú prax, ktorá môže mať ničivé následky.
Požiare v domácnostiach vznikajú oveľa častejšie, ako by ste si možno mysleli. Za veľkú časť z nich pritom môže iba nepozornosť pri varení a zvyky, ktorými si kuchári a kuchárky nevedomky zarábajú na problém. Ak napríklad patríte k tým, ktorí nechávajú olej na panvici zohrievať bez toho, aby zostali stáť pri sporáku, mali by ste spozornieť. Veľa tým riskujete.
Dym nie je dobrým signálom
V prvom rade je dôležité vedieť, aká je maximálna teplota, pri ktorej by sa mal olej na panvici zohrievať. „Každý je trochu iný a každý z nich má iný bod zadymenia aj bod vzplanutia. Ten druhý však zvyčajne býva len o 50 stupňov vyšší ako bod zadymenia, takže olej môže začať horieť veľmi rýchlo,“ vysvetlil pre HuffPost šéfkuchár Shawn Matijevich.

Dym je prvým signálom, že treba zasiahnuť. Pri repkovom oleji taká situácia nastane, keď je zohriaty približne na 225 stupňov, olivovému, slnečnicovému a sezamovému stačí na dymenie o 15 stupňov menej. Vyprážanie, varenie aj dusenie si preto vyžaduje neustálu pozornosť a prítomnosť dospelého.
Stačí chvíľa nepozornosti
Olej sa totiž môže prehriať, začať dymiť, vzplanúť a oheň sa v priebehu niekoľkých minút rozšíri do celej kuchyne. Spozornieť by mali aj tí, ktorí si varenie spríjemňujú sledovaním televízie alebo surfovaním po internete. V takýchto prípadoch môže uškodiť aj malá chvíľka nepozornosti.

„Ak vyprážate jedlo, ktoré musíte úplne ponoriť do horúceho oleja, nenapĺňajte ním hrniec až po okraj. Mohol by vytiecť na otvorený plameň, čo by spôsobilo požiar,“ upozorňuje šéfkuchár, podľa ktorého je v takomto prípade nevyhnutné naplniť hrniec alebo panvicu olejom len do polovice.