Stačí pár minút a kuchyňu môžu zachvátiť plamene. Tomuto zlozvyku by ste sa počas varenia mali vyhnúť - Dobré noviny
Dobré noviny
Stačí pár minút a kuchyňu môžu zachvátiť plamene. Tomuto zlozvyku by ste sa počas varenia mali vyhnúť
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Stačí pár minút a kuchyňu môžu zachvátiť plamene. Tomuto zlozvyku by ste sa počas varenia mali vyhnúť

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. — Foto: Freepik/freepik

Ide o bežnú prax, ktorá môže mať ničivé následky.

Požiare v domácnostiach vznikajú oveľa častejšie, ako by ste si možno mysleli. Za veľkú časť z nich pritom môže iba nepozornosť pri varení a zvyky, ktorými si kuchári a kuchárky nevedomky zarábajú na problém. Ak napríklad patríte k tým, ktorí nechávajú olej na panvici zohrievať bez toho, aby zostali stáť pri sporáku, mali by ste spozornieť. Veľa tým riskujete.

Dym nie je dobrým signálom

V prvom rade je dôležité vedieť, aká je maximálna teplota, pri ktorej by sa mal olej na panvici zohrievať. „Každý je trochu iný a každý z nich má iný bod zadymenia aj bod vzplanutia. Ten druhý však zvyčajne býva len o 50 stupňov vyšší ako bod zadymenia, takže olej môže začať horieť veľmi rýchlo,“ vysvetlil pre HuffPost šéfkuchár Shawn Matijevich.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Freepik/freepik

Dym je prvým signálom, že treba zasiahnuť. Pri repkovom oleji taká situácia nastane, keď je zohriaty približne na 225 stupňov, olivovému, slnečnicovému a sezamovému stačí na dymenie o 15 stupňov menej. Vyprážanie, varenie aj dusenie si preto vyžaduje neustálu pozornosť a prítomnosť dospelého.

Stačí chvíľa nepozornosti

Olej sa totiž môže prehriať, začať dymiť, vzplanúť a oheň sa v priebehu niekoľkých minút rozšíri do celej kuchyne. Spozornieť by mali aj tí, ktorí si varenie spríjemňujú sledovaním televízie alebo surfovaním po internete. V takýchto prípadoch môže uškodiť aj malá chvíľka nepozornosti.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: unsplash.com/Cassiano Barletta

„Ak vyprážate jedlo, ktoré musíte úplne ponoriť do horúceho oleja, nenapĺňajte ním hrniec až po okraj. Mohol by vytiecť na otvorený plameň, čo by spôsobilo požiar,“ upozorňuje šéfkuchár, podľa ktorého je v takomto prípade nevyhnutné naplniť hrniec alebo panvicu olejom len do polovice.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…