Svetovo uznávaný lekár: Mama má demenciu a nespoznáva ma. Ja jem inak, aby som nedopadol rovnako

Kedysi si myslel, že demencia je jednoznačne dedičná, dnes robí veci inak.
2. Zje 30 druhov rastlín za týždeň
Vedci v posledných rokoch sa zhodujú, že človek by mal za týždeň prijať 30 rôznorodých druhov rastlinnej stravy. Sú v tom zahrnuté orechy, strukoviny, semiačka, ovocie, zelenina, koreniny a bylinky a tak nie je ťažké naplniť spomínaných 30 rôznych druhov.
„Keď črevo rozkladá vlákninu, ako vedľajší produkt vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Štúdie preukázali súvislosť medzi nízkymi hladinami týchto mastných kyselín a demenciou, čo naznačuje, že naša strava a črevné mikróby zohrávajú úlohu pri vzniku ochorenia. Preto je dôležité mať na tanieri dostatok vlákniny,“ uviedol Tim Spector, ktorý napríklad 10 rôznych druhov rastlín príjme už len na raňajky. Do jogurtu si pridá rôzne druhy bobuľovitého ovocia, orechov a semien.
„Keď máte v strave bohatú paletu rastlinnej stravy, všetko v mozgu sa upokojí. Je tiež bohatá na minerály a živiny, ktoré mozog potrebuje,“ uzavrel expert s tým, aby sme sa snažili mať na tanieri čo najviac farieb a rozmanitosti. Pri každom jedle si položte otázku, čo by ste si ešte mohli pridať na tanier.
1. Je viac orechov a rýb
Ak chcete začať s prevenciou teraz a hneď, najjednoduchšie je podľa Tima Spectora začať tým, že budete jesť viac orechov a semienok. „Sú protizápalové, čo znamená, že podporujú naše črevné mikróby, aby produkovali chemikálie, ktoré interagujú s naším imunitným systémom a znižujú zápal v mozgu,“ vysvetlil. Ďalšie štúdie spájajú konzumáciu dostatočného množstva omega-3 s pomalšou mierou kognitívneho poklesu a nižším rizikom demencie.
Orechy a semená si pridáva do jogurtu alebo do pečiva, ktoré si sám pečie doma. „Je obzvlášť dôležité, aby ste s pribúdajúcim vekom prijímali dostatok omega-3, pretože váš mozog sa potrebuje viac opravovať,“ uviedol. Ďalším dôležitým zdrojom omega-3 sú ryby ako losos, makrela, ančovičky, sardinky či sleď. „Rybu si dávam aspoň raz týždenne,“ prezradil lekár, ktorý si ančovičky pridáva aj do šalátov alebo omáčok. „Nespoliehajte sa na doplnky stravy, pokiaľ nemusíte. Prijímať dostatok živín zo stravy je oveľa lepšie,“ odkázal Tim Spector, ktorý vie, že demencia môže byť pochmúrnou témou, ale zlepšenie našej stravy je jedným z hlavných spôsobov, ako znížiť riziko tejto zákernej choroby.
[avizo=https://www.dobrenoviny.sk/c/218800/legendarny-lekar-gabor-mate-na-slovensku-zeny-ochorievaju-castejsie-a-mozu-za-to-styri-vlastnosti|Legendárny lekár Gabor Maté na Slovensku: Ženy chorľavejú častejšie a môžu za to štyri vlastnosti]