Dobré noviny
Svetovo uznávaný lekár: Mama má demenciu a nespoznáva ma. Ja jem inak, aby som nedopadol rovnako
Simona Gálová
Simona Gálová

Svetovo uznávaný lekár: Mama má demenciu a nespoznáva ma. Ja jem inak, aby som nedopadol rovnako

Tim Spector so svojou mamou.
Tim Spector so svojou mamou. — Foto: X - Tim Spector MD; Instagram - @tim.spector

Kedysi si myslel, že demencia je jednoznačne dedičná, dnes robí veci inak.

Tim Spector je profesorom genetickej epidemiológie, britským lekárom a odborníkom v oblasti črevného mikróbomu. Vo svojich knižných bestselleroch opisuje, čo by sme naozaj mali jesť a motivuje ľudí, aby razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu. V rozhovore pre Telegraph sa podelil o svoj osobný príbeh, ako spôsob jeho stravovania zmenila choroba jeho mamy, ktorej diagnostikovali demenciu a dnes ho už nespoznáva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)

„Kedysi som to chápal tak, že demencia je do značnej miery genetický stav, že sa nedá robiť nič iné ako čakať, kým vedci vytvoria zázračný liek,“ priznal Tim Spector, ktorý dnes už na základe vedeckého poznania vie, že existujú spôsoby, ako predísť vzniku demencie. Jedným zo spôsob, ako predchádzať zrodu tejto zákernej choroby, je strava.

„Výskum za posledných niekoľko rokov naznačuje, že zápal v mozgu, ktorý môže v tichosti pretrvávať na nízkych úrovniach roky, je kľúčovou hnacou silou stravu, ktorý nás okráda o pamäť. Výskumy naznačujú, že to môže byť výsledkom nesprávneho stravovania, ktoré obsahuje veľa ultraspracovaných potravín s vysokým obsahom cukru a tukov. Vieme tiež, že niektoré potraviny môžu zápal znížiť a dokážu udržať náš mozog dlhšie v dobrom stave,“ uviedol expert, ktorý vymenoval, ktorým potravinám sa vyhýba a ktoré si naopak dopraje, aby chránil svoj mozog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)

4. Alkohol pije len príležitostne a pomaly

Riziko vzniku demencie nezvyšujú len ultraspracované potraviny, ale podobný účinok môže mať aj alkohol. „V tomto prípade je menej viac,“ odporúča lekár, ktorý radí, aby ľudia nevypili za týždeň viac ako 14 jednotiek alkoholu, čo je ekvivalentom štyroch veľkých a silných pív alebo piatich veľkých pohárov 14-percentného vína.

On sám uprednostňuje červené víno, ktoré má nielen rozmanitú chuť, ale má výhody pre zdravie čriev. Nie je však dôvod piť ho vo veľkom. „Obmedzil som pitie alkoholu a namiesto toho som si vybral zaujímavé alternatívy, ako sú nízkoalkoholické pivá alebo kombuchy,“ vysvetlil Tim Spector, ktorý odporúča znižovať príjem alkoholu tým, že si každý nápoj vychutnáte a budete ho piť pomalšie. „To je to, čo robia v Stredozemnom mori. Pijú veľmi pomaly,“ uviedol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)

3. Obmedzuje cukor a ultraspracované potraviny

„Výskum od ZOE ukázal, že potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov a rafinovaných cukrov spôsobujú po jedle väčší zápal. Patria sem ultraspracované potraviny, pretože okrem toho, že majú nízky obsah vlákniny, obsahujú nezdravé tuky a je pravdepodobnejšie, že majú vysoký obsah rafinovaných sacharidov a pridaného cukru,“ vysvetlil Tim Spector, ktorý hovorí, že zdravie mozgu ide ruka v ruke so zdravým črevným mikrobiómom. Naše telo podľa jeho slov nie je schopné rýchlo odstrániť nezdravý tuk, čo vedie k zvýšenému zápalu a ten spôsobuje, že imunitný systém mozgu je neustále v bojovom režime.

„Výskum ukázal, že u pacientov s Alzheimerovou chorobou existujú skutočné abnormality v sekundárnych žlčových kyselinách, čo naznačuje, že v ich črevách existuje porucha zdravia, ktorá môže podporovať zápal prostredníctvom zvýšenej prítomnosti tukov v čreve,“ uviedol doktor, ktorý priznal, že on sám miluje čipsy a slané pochutiny, no keďže sa chce vyhnúť ochoreniam mozgu, radšej siahne po olivách alebo orechoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…