Svetovo uznávaný lekár: Mama má demenciu a nespoznáva ma. Ja jem inak, aby som nedopadol rovnako

Kedysi si myslel, že demencia je jednoznačne dedičná, dnes robí veci inak.
Tim Spector je profesorom genetickej epidemiológie, britským lekárom a odborníkom v oblasti črevného mikróbomu. Vo svojich knižných bestselleroch opisuje, čo by sme naozaj mali jesť a motivuje ľudí, aby razantne prehodnotili svoj vzťah k jedlu. V rozhovore pre Telegraph sa podelil o svoj osobný príbeh, ako spôsob jeho stravovania zmenila choroba jeho mamy, ktorej diagnostikovali demenciu a dnes ho už nespoznáva.
„Kedysi som to chápal tak, že demencia je do značnej miery genetický stav, že sa nedá robiť nič iné ako čakať, kým vedci vytvoria zázračný liek,“ priznal Tim Spector, ktorý dnes už na základe vedeckého poznania vie, že existujú spôsoby, ako predísť vzniku demencie. Jedným zo spôsob, ako predchádzať zrodu tejto zákernej choroby, je strava.
„Výskum za posledných niekoľko rokov naznačuje, že zápal v mozgu, ktorý môže v tichosti pretrvávať na nízkych úrovniach roky, je kľúčovou hnacou silou stravu, ktorý nás okráda o pamäť. Výskumy naznačujú, že to môže byť výsledkom nesprávneho stravovania, ktoré obsahuje veľa ultraspracovaných potravín s vysokým obsahom cukru a tukov. Vieme tiež, že niektoré potraviny môžu zápal znížiť a dokážu udržať náš mozog dlhšie v dobrom stave,“ uviedol expert, ktorý vymenoval, ktorým potravinám sa vyhýba a ktoré si naopak dopraje, aby chránil svoj mozog.
4. Alkohol pije len príležitostne a pomaly
Riziko vzniku demencie nezvyšujú len ultraspracované potraviny, ale podobný účinok môže mať aj alkohol. „V tomto prípade je menej viac,“ odporúča lekár, ktorý radí, aby ľudia nevypili za týždeň viac ako 14 jednotiek alkoholu, čo je ekvivalentom štyroch veľkých a silných pív alebo piatich veľkých pohárov 14-percentného vína.
On sám uprednostňuje červené víno, ktoré má nielen rozmanitú chuť, ale má výhody pre zdravie čriev. Nie je však dôvod piť ho vo veľkom. „Obmedzil som pitie alkoholu a namiesto toho som si vybral zaujímavé alternatívy, ako sú nízkoalkoholické pivá alebo kombuchy,“ vysvetlil Tim Spector, ktorý odporúča znižovať príjem alkoholu tým, že si každý nápoj vychutnáte a budete ho piť pomalšie. „To je to, čo robia v Stredozemnom mori. Pijú veľmi pomaly,“ uviedol.
3. Obmedzuje cukor a ultraspracované potraviny
„Výskum od ZOE ukázal, že potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov a rafinovaných cukrov spôsobujú po jedle väčší zápal. Patria sem ultraspracované potraviny, pretože okrem toho, že majú nízky obsah vlákniny, obsahujú nezdravé tuky a je pravdepodobnejšie, že majú vysoký obsah rafinovaných sacharidov a pridaného cukru,“ vysvetlil Tim Spector, ktorý hovorí, že zdravie mozgu ide ruka v ruke so zdravým črevným mikrobiómom. Naše telo podľa jeho slov nie je schopné rýchlo odstrániť nezdravý tuk, čo vedie k zvýšenému zápalu a ten spôsobuje, že imunitný systém mozgu je neustále v bojovom režime.
„Výskum ukázal, že u pacientov s Alzheimerovou chorobou existujú skutočné abnormality v sekundárnych žlčových kyselinách, čo naznačuje, že v ich črevách existuje porucha zdravia, ktorá môže podporovať zápal prostredníctvom zvýšenej prítomnosti tukov v čreve,“ uviedol doktor, ktorý priznal, že on sám miluje čipsy a slané pochutiny, no keďže sa chce vyhnúť ochoreniam mozgu, radšej siahne po olivách alebo orechoch.