Prekvapujúce výsledky novej štúdie. Toto sa stalo ľuďom, ktorí štyri týždne jedli odporúčané porcie mrkvy

Výskumníci sa zamerali na takzvanú „baby“ mrkvu, ktorej veľkosť prináša mnohé výhody.
Tým, ktorí jedli mrkvu v jej prirodzenej forme, v koži pribudlo o 10,8 percenta viac karotenoidov. Tie sú výbornými antioxidantmi, slúžia ako prevencia zápalov a podporujú činnosť kardiovaskulárneho systému.
Výživové doplnky nestačia
„Ľudia si môžu myslieť, že stačí jesť výživové doplnky obsahujúce karotenoidy, no nie je to pravda,“ konštatuje profesor Suresh Mathews, ktorý sa na štúdii podieľal tiež. „Najlepšie je skombinovať ich s reálnou baby mrkvou,“ dodal a poukázal na fakt, že ľuďom, ktorí konzumovali mrkvu v kombinácii s doplnkami, sa zvýšil príjem karotenoidov až o 21,6 percenta.

Mrkva obsahuje veľa betakaroténu, významného karotenoidu, z ktorého v tele vzniká vitamín A, ten zasa pomáha udržiavať zdravé srdce, pľúca a ďalšie orgány. Prijímaním vysokého množstva zeleniny a ovocia sa podľa vedcov významne znižuje aj riziko mnohých chronických chorôb. Podobne ako baby mrkva vás podľa nich vyživia i sladké zemiaky, tekvica a tmavá listová zelenina ako špenát alebo kel.
[avizo=https://www.dobrenoviny.sk/c/217667/na-jedlo-minu-aj-500-eur-tyzdenne-rodicia-22-deti-na-svoj-zivot-nedaju-dopustit-tuzia-sa-este-rozrast|Na jedlo minú aj 500 eur týždenne. Rodičia 22 detí nič neľutujú a pre hejterov majú jasný odkaz]