Viete, kedy a čo piecť na Vianoce? Foodblogerka Monika vytvorila stručný manuál vianočného pečenia

Viete, kedy upiecť linecké pečivo alebo vanilkové rožky?
2 týždne pred Vianocami
- Linecké pečivo všetkých druhov
Ak milujete linecké pečivo, upečte si ho dva týždne pred Vianocami. Stačí si pripraviť iba jednotlivé cestá, upiecť koláčiky a nechať ich odležať bez džemu a plnky. Linecké pečivo môžeme skladovať na chladnom mieste a naplniť ich môžeme týždeň pred Vianocami.
Týždeň pred Vianocami
- Nepečené zákusky – grilážky, kokosové alebo rumové guľky
- Maslové zákusky – medové rezy, rolády s maslovým krémom a pod.
- Bielkové zákusky ako napríklad laskonky
- Tvarohová štóla
Zákusky s maslovými plnkami či nepečené zákusky nemajú takú trvanlivosť ako medovníky či vanilkové rožky. Práve preto ich pripravujeme až týždeň pred Vianocami a následne ich uskladňujeme v uzatvorených nádobách a v chladničke alebo v chladnej komore.
Pár dní pred Vianocami
- Vianočka
- Vianočné torty
- Štedrák
- Záviny
Všetky dobroty z kysnutého cesta je najlepšie pripravovať tesne pred Vianocami, aby zostali čo najdlhšie čerstvé. Skúsená blogerka svojimi radami na sociálnych sieťach potešila množstvo ľudí, ktorí nevedeli, kedy začať s vianočným pečením. „Presne toto som potrebovala. S bábätkom to chce jasný plán aj s odškrtávaním, mesiac pred Vianocami nákup surovín, spísanie zoznamu,“ potešila sa fanúšička.