Mozog je po nich až šesť hodín v strehu. Tieto druhy alkoholu vplývajú na psychiku horšie ako ostatné
Pozor si treba dávať aj na obľúbené bublinky.
Nejde len o fyzické ťažkosti, ak ste to už niekedy prehnali s pitím, zrejme to dobre poznáte. Úzkosti, melanchólie a nepríjemných pocitov sa dá na druhý deň zbaviť len veľmi ťažko. Odborníci navyše upozorňujú, že niektoré druhy alkoholu na psychiku človeka vplývajú oveľa horšie ako iné.
Procesy v mozgu
Na rodinných oslavách, pri pekných príležitostiach alebo na dovolenkách ľudia najčastejšie siahajú po fľaši šampanského či prosecca. Práve bublinky bývajú však veľmi často predzvesťou nepríjemného psychického rozpoloženia, ktoré prichádza na ďalší deň. Špecialista na lieky ovplyvňujúce činnosť mozgu, David Nutt, pre Daily Mail vysvetľuje, že za to môže najmä oxid uhličitý.
Vďaka nemu sa totiž alkohol rýchlejšie vstrebáva do krvného obehu, a tak pocity opitosti zažívame oveľa rýchlejšie, ako pri iných druhoch alkoholu. Len čo však mozog tieto pocity rozpozná, prepne sa do úzkostného režimu, ktorý človeku bráni zaspať, a pokračuje v ňom aj po vytriezvení.
Zostaň v strehu, šepká mozog
„Aj keď alkohol opustí vaše telo, mozog vám ešte šesť hodín našepkáva, aby ste zostali v strehu, čo spôsobuje, že sa v skorých ranných hodinách zobudíte s búšením srdca a pocitom úzkosti,“ vysvetľuje odborník, ktorý preto radí práve šumivé vína k nápojom najintenzívnejšie vyvolávajúcim psychickú nepohodu.
Za problémové však považuje aj ďalšie druhy alkoholu.