Vianočné koláče v krabiciach na balkón nepatria, upozorňuje cukrár. Ich skladovanie má presné pravidlá
Kolísavá teplota môže pokaziť chuť dobrôt. Okrem toho si môžete vyrobiť aj nepríjemný zdravotný problém.
Do Vianoc zostáva už len pár týždňov a vo väčšine domácností sa na ne začínajú pripravovať. Ak ste napiekli vianočné koláče dopredu, iste ste riešili aj to, ako ich uchovať čerstvé čo najdlhšie. Množstvo rodín ich dáva do krabíc, ktoré potom položí na otvorený balkón. Predĺžite im tak životnosť tak, akoby boli v chladničke? Ako prezrádza cukrár Lukáš Skála pre portál Blesk, nemusí to byť úplne šťastné riešenie.
Pokazená chuť i zdravie
„Moja mama vianočné pečivo vždy skladovala na verande, v ktorej nemrzne, ale je tam nižšia teplota," spomína si český cukrár na zvyky, ktoré videl doma. Hoci má vianočné pečivo dlhšiu trvanlivosť, treba si uvedomiť, že jeho skladovanie má tiež svoje pravidlá.
Problémom podľa Skálu je práve nestála teplota. „Vianočným koláčom rozhodne prekáža kolísavá teplota, takže keď ich skladujem na balkóne, kde teplota cez deň kolíše pokojne až v rozmedzí pätnástich stupňov, je to zle,“ ozrejmuje problematiku skúsený cukrár. Ak sú koláče v noci vystavené mínusovým teplotám a počas dňa na ne zasvieti slnko, ich konzumenti si koledujú o poriadny chuťový, ale aj zdravotný problém.
„Ak sú v koláčoch plnky, v ktorých je základom maslo, predstavte si, čo sa deje, keď dáte maslo do mrazničky, potom ho vyberiete, zase ho tam dáte a opäť vyberiete,“ približuje situáciu Skála s tým, že sa v ňom oddelí srvátka a môže pôsobiť zrazene.
Menej je niekedy viac
Skúsený odborník na sladké odporúča staviť na minimalizmus.