Jedlo nepatrí do koša. Českí žiaci sa namiesto jedálne stravujú v bezodpadovej školskej reštaurácii
Po obede sami zistia, či náhodou neprecenili svoje sily a neplytvali jedlom.
Učia deti, že s jedlom sa nemá plytvať a to, čo im zvýši, darujú. Na základnej škole v českom Tanvalde vznikla prvá „bezodpadová“ školská reštaurácia, ktorá sa na takmer vôbec nepodobá na typickú jedáleň. Žiaci si tu môžu jedlo nakombinovať tak, ako sami chcú a hneď po obede zistia, či v ten deň plytvali.
Ani zrnko nazmar
„Deti sa snažíme motivovať k tomu, že by jedlo nemali vyhadzovať. Podávame im spätnú väzbu, ktorej rozumejú. Emotikon preto mení farbu, výraz aj komentár podľa toho, ako sa im darí,“ vysvetlil pre iDnes.cz Michal Debrecéni, riaditeľ spoločnosti Primirest.
Porcie, ktoré sa nezjedia, posúvajú ďalej cez firmu Zachráň jedlo a ani zvyšky, ktoré nemožno darovať či inak využiť, nekončia v koši, ale v elektrickom kompostéri. „Kompost, ktorý tu vyprodukujeme, sa zase využije pri mestských prácach na revitalizáciu zelene,“ opísal riaditeľ. Prieskumy totiž ukázali, že zo sto obedových porcií sa na základných školách skonzumuje len 69.
Skúšajú nové jedlá
Primirest preto v posledných troch rokoch testoval tento systém stravovania na menších školách a v septembri ho spustili na najväčšej z nich - na Základnej škole Tanvald športovej, odkiaľ sa jedlo rozváža aj inam. Aj keď sa tamojší kuchári spočiatku obávali, že sa pri pultoch budú tvoriť zbytočne dlhé rady, dnes vravia, že samoobslužné stravovanie nerobí problém ani tým najmenším školákom.