Viete, kedy je najlepší čas na jedenie ovocia? Gastroenterológ Ladislav Kužela má jasnú odpoveď

Každý deň by ste si mali položiť tri dôležité otázky.
Mýtus č. 2 – Najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno
„Za touto myšlienkou nie je žiadna logika a neexistujú ani dôkazy, ktoré by ju podporovali. Niektoré zdroje tvrdia, že konzumácia jedla s vysokým obsahom cukru, ako je ovocie, zvyšuje hladinu cukru v krvi a ‚prebúdza‘ tak tráviaci systém. V skutočnosti však akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy dočasne zvýši hladinu cukru v krvi, kým sa absorbuje glukóza. A to bez ohľadu na dennú dobu. Okrem toho, že vášmu telu dodáte energiu a ďalšie živiny, to však nemá žiadny zvláštny prínos,“ vysvetlil gastroenterológ Kužela.
Podľa neho nie je potrebné „prebúdzať“ tráviaci systém, pretože ten je vždy pripravený začať konať v momente, keď sa jedlo dotkne vášho jazyka bez ohľadu na to, koľko je hodín. „A hoci konzumácia jedla s vysokým obsahom sacharidov môže dočasne spôsobiť, že vaše telo použije sacharidy ako ‚palivo‘, nemení to celkovú rýchlosť vášho metabolizmu. Pravdou teda je, že ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa,“ odkázal.
Mýtus č. 1 – Ovocie by ste nemali jesť po 14:00
„Mýtus pravdepodobne vznikol na základe predpokladu, že konzumácia ovocia (alebo akýchkoľvek cukrov) po 14-tej hodine zvyšuje hladinu cukru v krvi. Telo ho tým pádom nestihne pred spaním adekvátne spracovať, čo vedie k priberaniu. Neexistuje však dôvod veriť, že ovocie konzumované popoludní spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi,“ uviedol Ladislav Kužela a vysvetlil, že akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy zvýši hladinu cukru v krvi, pretože sa vstrebáva glukóza. Neexistuje ale dôkaz, že hladina cukru v krvi sa zvýši viac po 14:00 než inokedy.
„Keď idete spať, vaše telo neprepne zo spaľovania kalórií na ich ukladanie ako tuk. Keď zaspávate, metabolizmus má klesajúcu tendenciu, avšak kalórie sa stále spaľujú. Mnoho faktorov určuje, či sa kalórie spália na energiu alebo sa uložia ako tuk, ale vyhýbanie sa ovociu po určitom čase dňa určite nie je jedným z nich,“ radí gastroenterológ, podľa ktorého neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že by priberali na váhe tí ľudia, ktorí si doprajú ovocie bez ohľadu na čas.
„Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí jedia prevažne rastlinnú stravu (ovocie, zelenina...), majú tendenciu vážiť menej a je menej pravdepodobné, že priberú. Napríklad podľa prehľadu 17 štúdií došlo k zníženiu rizika obezity až o 17 % u ľudí s najvyšším príjmom ovocia. Jesť veľa ovocia a zeleniny je skutočne skvelý spôsob, ako získať živiny, ktoré telo potrebuje. Okrem toho, ak sa popoludní alebo pred spaním vyhýbate ovociu, vylučujete zdravú možnosť občerstvenia alebo dezertu,“ odkázal expert.