Viete, kedy je najlepší čas na jedenie ovocia? Gastroenterológ Ladislav Kužela má jasnú odpoveď
Každý deň by ste si mali položiť tri dôležité otázky.
Bojíte sa jesť ovocie poobede alebo pred spaním, pretože sa obávate, že priberiete? Internetom koluje množstvo dezinformácií o tom, aký čas je najvhodnejší na konzumáciu ovocia, pričom gastroenterológ Ladislav Kužela sa rozhodol, že si posvieti na najčastejšie mýty. „Priatelia, zapamätajte si, že konzumácia ovocia s jedlom nie je príčinou nadúvania, hnačky a nepohodlia. A taktiež neexistuje žiadny dôkaz, že konzumácia ovocia nalačno ovplyvňuje dlhovekosť, únavu alebo tmavé kruhy pod očami,“ uviedol na sociálnych sieťach lekár, ktorý ani v tvrdení, že najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno, nevidí logiku.
Mýtus č. 4 – Konzumácia ovocia spolu s jedlom spomaľuje trávenie
Podľa Ladislava Kuželu ide o jeden z najrozšírenejších mýtov. Mýtus hovorí o tom, že konzumácia ovocia spolu s jedlom spomaľuje trávenie, jedlo doslova „sedí“ v žalúdku a kvasí tam. „Niekto dokonca straší aj tým, že hnije. Podľa tohto mýtu konzumácia ovocia s jedlom spôsobuje plynatosť, nepohodlie a celý rad ďalších príznakov. Jedinou pravdou však je, že vláknina v ovocí môže spomaliť uvoľňovanie potravy z vášho žalúdka. Zvyšok týchto tvrdení je úplne nepravdivý,“ vysvetlil gastroenterológ.
„Ovocie môže spôsobiť, že sa váš žalúdok bude vyprázdňovať pomalšie, ale nespôsobí, že jedlo bude v žalúdku ‚sedieť‘ donekonečna,“ uviedol s odkazom na štúdiu, ktorá zistila, že účastníci, ktorí konzumovali pektín (typ vlákniny v ovocí), mali pomalšie vyprázdňovanie žalúdka - približne 82 minút v porovnaní s približne 70 minútami u tých, ktorí pektín nejedli.
„Aj keď je táto zmena rýchlosti významná, v žiadnom prípade nespomalí trávenie natoľko, aby sa jedlo v žalúdku ‚pokazilo‘. Žalúdok je totiž špeciálne navrhnutý tak, aby zabránil rastu baktérií, ktoré spôsobujú kvasenie (fermentáciu) a hnitie. Jedlo sa v ňom mieša so žalúdočnou kyselinou, ktorá má veľmi nízke pH (približne 1 alebo 2). Obsah vášho žalúdka je teda taký kyslý, že väčšina mikroorganizmov v ňom nemôže rásť. Táto časť trávenia teda čiastočne pomáha aj zabíjať baktérie vo vašom jedle a zabraňuje rastu mikróbov,“ odkázal Kužela. Spomalenie vyprázdňovania žalúdka je podľa lekára vo všeobecnosti dobrá vec, lebo môže predĺžiť pocit sýtosti.
Mýtus č. 3 – Diabetici by mali jesť ovocie hodinu alebo dve pred alebo po jedle
Podstatou tohto mýtu je, že ľudia s cukrovkou majú často tráviace problémy a konzumácia ovocia oddelene od jedál má zlepšiť ich trávenie. „Žiadne vedecké dôkazy však ani len nenaznačujú, že konzumácia ovocia oddelene zlepšuje trávenie. Diabetici sa však obávajú toho, že sa sacharidy a cukor obsiahnuté v ovocí rýchlejšie dostanú do krvného obehu. A tomu sa, samozrejme, snažia vyhnúť,“ vysvetlil Kužela, ktorý ponúkol jednoduchú radu.
„Ak trpíte cukrovkou, skúste ovocie ‚spárovať‘ s jedlom alebo občerstvením. Konzumácia ovocia spolu s jedlom bohatým na bielkoviny, vlákninu alebo tuk môže totiž spôsobiť, že váš žalúdok bude uvoľňovať jedlo do tenkého čreva pomalšie. A tým hladiny cukru v krvi nestúpnu tak prudko. Naraz sa totiž vstrebe menšie množstvo cukru. Štúdie naopak ukázali, že iba 7,5 gramov rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí, môže znížiť nárast hladiny cukru v krvi po jedle až o 25 percent,“ uviedol a dodal, že dôležité je aj to, aké ovocie konzumujete. Pre ľudí s cukrovkou je vhodné ovocie s nízkym glykemickým indexom, čiže ovocie, ktoré zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie. Medzi takéto patrí väčšina ovocia okrem melónov, ananásu a sušeného ovocia.