Dobré noviny
Viete, kedy je najlepší čas na jedenie ovocia? Gastroenterológ Ladislav Kužela má jasnú odpoveď
Simona Gálová
Simona Gálová

Viete, kedy je najlepší čas na jedenie ovocia? Gastroenterológ Ladislav Kužela má jasnú odpoveď

Ladislav Kužela / Ilustračná fotografia
Ladislav Kužela / Ilustračná fotografia — Foto: Instagram/laco_kuzela; Freepik

Každý deň by ste si mali položiť tri dôležité otázky.

Bojíte sa jesť ovocie poobede alebo pred spaním, pretože sa obávate, že priberiete? Internetom koluje množstvo dezinformácií o tom, aký čas je najvhodnejší na konzumáciu ovocia, pričom gastroenterológ Ladislav Kužela sa rozhodol, že si posvieti na najčastejšie mýty. „Priatelia, zapamätajte si, že konzumácia ovocia s jedlom nie je príčinou nadúvania, hnačky a nepohodlia. A taktiež neexistuje žiadny dôkaz, že konzumácia ovocia nalačno ovplyvňuje dlhovekosť, únavu alebo tmavé kruhy pod očami,“ uviedol na sociálnych sieťach lekár, ktorý ani v tvrdení, že najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno, nevidí logiku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Foto: Freepik

Mýtus č. 4 – Konzumácia ovocia spolu s jedlom spomaľuje trávenie

Podľa Ladislava Kuželu ide o jeden z najrozšírenejších mýtov. Mýtus hovorí o tom, že konzumácia ovocia spolu s jedlom spomaľuje trávenie, jedlo doslova „sedí“ v žalúdku a kvasí tam. „Niekto dokonca straší aj tým, že hnije. Podľa tohto mýtu konzumácia ovocia s jedlom spôsobuje plynatosť, nepohodlie a celý rad ďalších príznakov. Jedinou pravdou však je, že vláknina v ovocí môže spomaliť uvoľňovanie potravy z vášho žalúdka. Zvyšok týchto tvrdení je úplne nepravdivý,“ vysvetlil gastroenterológ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LADISLAV KUŽELA (@laco_kuzela)

„Ovocie môže spôsobiť, že sa váš žalúdok bude vyprázdňovať pomalšie, ale nespôsobí, že jedlo bude v žalúdku ‚sedieť‘ donekonečna,“ uviedol s odkazom na štúdiu, ktorá zistila, že účastníci, ktorí konzumovali pektín (typ vlákniny v ovocí), mali pomalšie vyprázdňovanie žalúdka - približne 82 minút v porovnaní s približne 70 minútami u tých, ktorí pektín nejedli.

„Aj keď je táto zmena rýchlosti významná, v žiadnom prípade nespomalí trávenie natoľko, aby sa jedlo v žalúdku ‚pokazilo‘. Žalúdok je totiž špeciálne navrhnutý tak, aby zabránil rastu baktérií, ktoré spôsobujú kvasenie (fermentáciu) a hnitie. Jedlo sa v ňom mieša so žalúdočnou kyselinou, ktorá má veľmi nízke pH (približne 1 alebo 2). Obsah vášho žalúdka je teda taký kyslý, že väčšina mikroorganizmov v ňom nemôže rásť. Táto časť trávenia teda čiastočne pomáha aj zabíjať baktérie vo vašom jedle a zabraňuje rastu mikróbov,“ odkázal Kužela. Spomalenie vyprázdňovania žalúdka je podľa lekára vo všeobecnosti dobrá vec, lebo môže predĺžiť pocit sýtosti.

Foto: Freepik

Mýtus č. 3 – Diabetici by mali jesť ovocie hodinu alebo dve pred alebo po jedle

Podstatou tohto mýtu je, že ľudia s cukrovkou majú často tráviace problémy a konzumácia ovocia oddelene od jedál má zlepšiť ich trávenie. „Žiadne vedecké dôkazy však ani len nenaznačujú, že konzumácia ovocia oddelene zlepšuje trávenie. Diabetici sa však obávajú toho, že sa sacharidy a cukor obsiahnuté v ovocí rýchlejšie dostanú do krvného obehu. A tomu sa, samozrejme, snažia vyhnúť,“ vysvetlil Kužela, ktorý ponúkol jednoduchú radu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LADISLAV KUŽELA (@laco_kuzela)

„Ak trpíte cukrovkou, skúste ovocie ‚spárovať‘ s jedlom alebo občerstvením. Konzumácia ovocia spolu s jedlom bohatým na bielkoviny, vlákninu alebo tuk môže totiž spôsobiť, že váš žalúdok bude uvoľňovať jedlo do tenkého čreva pomalšie. A tým hladiny cukru v krvi nestúpnu tak prudko. Naraz sa totiž vstrebe menšie množstvo cukru. Štúdie naopak ukázali, že iba 7,5 gramov rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí, môže znížiť nárast hladiny cukru v krvi po jedle až o 25 percent,“ uviedol a dodal, že dôležité je aj to, aké ovocie konzumujete. Pre ľudí s cukrovkou je vhodné ovocie s nízkym glykemickým indexom, čiže ovocie, ktoré zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie. Medzi takéto patrí väčšina ovocia okrem melónov, ananásu a sušeného ovocia.

Mýtus č. 2 – Najlepší čas na konzumáciu ovocia je ráno

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…