Dobré noviny
Nepozná nič lepšie ako karamelový veterník. Vďaka overenému receptu od Jožky Zaukolcovej ich zvládne každý
Simona Gálová
Simona Gálová

Nepozná nič lepšie ako karamelový veterník. Vďaka overenému receptu od Jožky Zaukolcovej ich zvládne každý

Jožka Zaukolcová / Veterníky podľa Jožky
Jožka Zaukolcová / Veterníky podľa Jožky — Foto: Instagram - jozkazaukolcova_official; Reprofoto Pečie celé Slovensko (Epizóda 02.10.2022)

Základom je podľa cukrárky dobré odpaľované cesto.

Karamelový veterník podľa Jožky Zaukolcovej:

Odpaľované cesto

  • 100 gramov hladkej múky
  • 140 gramov vody
  • 41 gramov oleja
  • 2 - 3 vajcia
  • štipka soli

Žĺtková šľahačka

  • 180 gramov mlieka
  • 42 gramov kryštálového cukru
  • 8 gramov vanilkového cukru
  • 12 gramov pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 180 gramov 40-percentnej smotany na šľahanie

Karamelová šľahačka

  • 84 gramov kryštálového cukru
  • 84 gramov smotany na šľahanie (33 %) do karamelu
  • 240 gramov 40-percentnej smotany na šľahanie

Karamelová poleva

  • 30 gramov kryštálového cukru
  • 50 gramov vody
  • 200 gramov fondánovej polevy
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5696916470395985&set=a.3756882141066104

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a pomaly varíme. Následnej pridáme preosiatu múku, ktorá zmes zahustí. Zmes potom krátko restujeme tak, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca. Zmes necháme chvíľku odležať a ešte do teplej hmoty pridáme vajíčka, vďaka ktorým bude cesto hladké a kašovité. Následne cesto vložíme do cukrárskeho vrecka, cez ktoré ho nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto nastriekame do tvaru veterníka, pokropíme ho vodou a pečieme v teplovzdušnej rúre na dve etapy – 10 minúť pri 180 stupňoch Celzia a 10 minút pri 160 stupňoch.

Vychladnuté veterníky rozkrojíme, naplníme žĺtkovou a karamelovou šľahačkou a vrchnú čas namočíme do karamelovej polevy.

Žĺtková šľahačka

Mlieko, cukor, pudingový prášok a žĺtok dobre zmiešame v hrnci a za stáleho miešania varíme, až kým zmes nezhustne. Krém prikryjeme fóliou a necháme ho vychladnúť. Až následne doňho primiešame vyšľahanú smotanu, vďaka ktorej nám vznikne finálne žĺtková šľahačka.

Karamelová šľahačka

Kryštálový cukor si najskôr rozpustíme na karamel, do ktorého následne pridáme teplú smotanu na šľahanie (33 %) a zmes krátko povaríme tak, aby sa všetko rozpustilo. V miske si vyšľaháme 40-percentnú smotanu na šľahanie a do nej následne pridáme tekutú karamelovú zmes. Opatrne vyšľaháme a vznikne nám finálna karamelová šľahačka, ktorou budeme po žĺtkovej šľahačke plniť veterníky.

Karamelová poleva

Kryštálový cukor rozpustíme na karamel, do ktorého pridáme vodu. Tekutý karamel následne vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli všetko dobre rozpustíme. Až je karamelová poleva hotová, namáčame do nej vrhnú časť veterníkov.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…