Nemusíte ich vyhadzovať. Overte si, ktoré suroviny zo starých zásob môžete využiť pri pečení na Vianoce
Pozrite si prehľadnú tabuľku, ktorá sa vám zíde nielen na Vianoce, ale počas celého roka.
„Pozreli sme sa na trvanlivosť suchých ingrediencií, ako je napríklad múka či cukor a zistili sme, že môžete úplne pokojne spotrebovať zvyšky zásob z minulého roku!“ napísala na sociálne siete česká nezisková organizácia Zachraň jídlo, ktorá radí ľuďom, ako neplytvať potravinami. Na Vianoce vytvorili stručný manuál, či môžete pri pečení použiť aj múku, kakao alebo prášok do pečiva, ktoré máte v špajzy od minulých sviatkov.
Na čo si treba dať pozor
„Nezabúdaj na pojem ‚minimálna doba trvanlivosti‘ a upeč si aj z rok starej múky - pokiaľ v nej nie sú mole, samozrejme! Vždy suroviny prezri, očuchaj a až potom z nich peč a var,“ radia odborníci, ktorí mnohých prekvapili napríklad tým, že aj sušené droždie má svoju dobu trvanlivosti.
Hladká múka je podľa organizácie vhodná na použitie, ak bola rozbalená maximálne osem mesiacov. Nerozbalenú ju môžeme použiť aj po dvoch rokoch od jej výroby. Soľ a cukor môžete pri pečení použiť, aj keď ich doma máme viac ako päť rokov.
Pri vianočnom pečení nesmie chýbať ani prášok do pečiva, ktorý rozbalený vydrží maximálne šesť mesiacov, nerozbalený až 18 mesiacov. Nerozbalené kakao môžeme použiť po maximálne troch rokoch a rozbalené vydrží najviac rok. Sušené droždie bude ešte fungovať aj po roku, ak sme ho nerozbalili, v prípade jeho otvorenia štyri mesiace. „Jejda, sušené droždie nevydrží večne?“ čudovali sa ľudia v komentároch.