Jednu vec nám môžu závidieť aj Taliani. Odborníčka na chudnutie odhalila, v čom je slovenská kuchyňa jedinečná
Naša kuchyňa je zdravia, ako by sme si mysleli.
Slováci sa celkom radi v mnohých veciach porovnávajú s inými krajinami, prečo teda neporovnať i naše stravovacie návyky. Podľa odborníčky na redukciu a prevenciu nadváhy Kataríny Skybovej sa pritom v tomto ohľade máme čím pochváliť, slovenská kuchyňa je totiž zdravšia, než by ste si mysleli. Jednu vec by nám mohli závidieť dokonca i Taliani.
Slané raňajky namiesto sladkých
Ak ste niekedy zažili talianske alebo francúzske raňajky, viete, o čom je reč. V týchto krajinách sa totiž nadopujú hneď zrána cukrom. Nie je žiadnym prekvapením, keď vám Talian či Francúz na raňajky ponúkne biele pečivo s džemom či sladké keksíky a kapučíno.
„Sladké jedlá plné pridaných cukrov nie sú zo zdravotného hľadiska ani z hľadiska pocitu sýtosti a dlhodobej energie tým najlepším riešením,“ podotýka Skybová pre sme.sk. „Naše slané raňajky s kvalitným chlebíkom, syrom či šunkou alebo s vajíčkom a so zeleninou sú celkom iná káva,“ dodáva. Sýti sme totiž po nich dlhšie a naša hladina cukru nekolíše tak prudko ako po sladkostiach. To je ideálne pre výkon, pre zdravie aj pri chudnutí.
Polievky na každý deň
Na Slovensku je tiež dobrým zvykom jedávať polievky, a to na obed a často i na večeru. Navyše, varíme polievky od výmyslu sveta a z najrôznejších zelenín. Každý Slovák už určite niekedy jedol kapustnicu, mrkvovú, špenátovú či kelovú polievku a ochutnal najrôznejšie vývary. Všade takýto luxus nepoznajú. „Na juhu Európy dostanete k obedu polievku skutočne málokedy. A ak, tak si môžete vybrať zväčša len zeleninovú či paradajkovú,“ hovorí Skybová.
Polievky pritom potešia v mnohých ohľadoch. Sú výborné, zahrejú a pripravia trávenie na hutnejšie hlavné jedlo. Okrem toho sú plné zeleniny a na veľký objem majú len málo kalórií. „Možno aj vám po návrate z dovolenky chýba najmä dobrá domáca polievka, je to tak?“ pýta sa expertka.