Jablká sú kľúčom k zdraviu, vravela jej babka. Porotkyňa Petra Tóthová pozná recept na dokonalé pité
Vychýrená cukrárka má pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri príprave pité.
Približne pred dvadsiatimi rokmi sa začala jej cesta cukrárky. Petra Tóthová získala skúsenosti z celého sveta a množstvo receptov si osvojila aj preto, že nimi bola ohromená: „Vždy som mala rada sladké a keď som začala cestovať a vo svete som videla všetky tie dezerty, chute a výnimočné vône, povedala som si, že práve toto chcem vedieť robiť,“ povedala Petra pri krste svojej knihy.
Najväčšia vášeň
Napriek tomu, že má až tri vysokoškolské tituly, cukrárstvo je jej najväčšou vášňou. Stala sa porotkyňou v relácii Pečie celé Slovensko a organizuje rôzne kurzy, v ktorých učí piecť. Recepty zdieľa aj s fanúšikmi na svojom Instagrame, kde ju sleduje 33-tisíc ľudí. V jednom z nich sa rozhodla siahnuť po jablkách. „Náš krpec mal starosti s bruškom a veľmi mu chutili jablká,“ píše k receptu.
„Už babka mi hovorievala: ,Dve jabĺčka denne, zatvárajú pred lekárom dvere.‘,“ Tak som sa rozhodla pripraviť jednoduchý recept s veľkou ale veľkou dávkou jabĺk,“ spomína Petra na svoju starú mamu. Okrem toho má pre svojich fanúšikov aj špecifické odporúčania, vďaka ktorým dosiahnu dokonalý výsledok.
3. Čistenie jabĺk
Predtým, než sa pustíme do čistenia jabĺk, Petra odporúča pripraviť si misu s ľadovou vodou a šťavou z celého citróna. „Očistím jablká od šupky a odkrojím štvrtiny jablka od stredu. Rýchle. Hodím do vody, nech mi nezoxidujú,“ vysvetľuje cukrárka.
2. Plech
Petra upozorňuje aj na výber plechu, od ktorého závisí, či vaše pité bude dostatočne dopečené. „Určite si vyberiem iný plech než ten, čo mám vo videu, bol príliš hrubý a bol bledý,“ píše. Ak by pité následne nenechala piecť ešte na 15 minút, spodok by bol nedopečený.
1. Doplnok
„Pité pred pečením viete potrieť 1 žĺtkom zriedeným s 1 PL sladkej smotany,“ odporúča cukrárka. Pité však robí bez tejto vrstvy, aby ho fanúšikom mohla ukázať v prirodzenej kráse.