Dobré noviny
Jablká sú kľúčom k zdraviu, vravela jej babka. Porotkyňa Petra Tóthová pozná recept na dokonalé pité
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Jablká sú kľúčom k zdraviu, vravela jej babka. Porotkyňa Petra Tóthová pozná recept na dokonalé pité

Petra je skvelou cukrárkou.
Petra je skvelou cukrárkou. — Foto: Instagram/petratothova_official

Vychýrená cukrárka má pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu pri príprave pité.

Približne pred dvadsiatimi rokmi sa začala jej cesta cukrárky. Petra Tóthová získala skúsenosti z celého sveta a množstvo receptov si osvojila aj preto, že nimi bola ohromená: „Vždy som mala rada sladké a keď som začala cestovať a vo svete som videla všetky tie dezerty, chute a výnimočné vône, povedala som si, že práve toto chcem vedieť robiť,“ povedala Petra pri krste svojej knihy.

Najväčšia vášeň

Napriek tomu, že má až tri vysokoškolské tituly, cukrárstvo je jej najväčšou vášňou. Stala sa porotkyňou v relácii Pečie celé Slovensko a organizuje rôzne kurzy, v ktorých učí piecť. Recepty zdieľa aj s fanúšikmi na svojom Instagrame, kde ju sleduje 33-tisíc ľudí. V jednom z nich sa rozhodla siahnuť po jablkách. „Náš krpec mal starosti s bruškom a veľmi mu chutili jablká,“ píše k receptu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Tóthová porotkyňa PCS (@petratothova_official)

„Už babka mi hovorievala: ,Dve jabĺčka denne, zatvárajú pred lekárom dvere.‘,“ Tak som sa rozhodla pripraviť jednoduchý recept s veľkou ale veľkou dávkou jabĺk,“ spomína Petra na svoju starú mamu. Okrem toho má pre svojich fanúšikov aj špecifické odporúčania, vďaka ktorým dosiahnu dokonalý výsledok.

3. Čistenie jabĺk

Predtým, než sa pustíme do čistenia jabĺk, Petra odporúča pripraviť si misu s ľadovou vodou a šťavou z celého citróna. „Očistím jablká od šupky a odkrojím štvrtiny jablka od stredu. Rýchle. Hodím do vody, nech mi nezoxidujú,“ vysvetľuje cukrárka.

2. Plech

Petra upozorňuje aj na výber plechu, od ktorého závisí, či vaše pité bude dostatočne dopečené. „Určite si vyberiem iný plech než ten, čo mám vo videu, bol príliš hrubý a bol bledý,“ píše. Ak by pité následne nenechala piecť ešte na 15 minút, spodok by bol nedopečený.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Tóthová porotkyňa PCS (@petratothova_official)

1. Doplnok

„Pité pred pečením viete potrieť 1 žĺtkom zriedeným s 1 PL sladkej smotany,“ odporúča cukrárka. Pité však robí bez tejto vrstvy, aby ho fanúšikom mohla ukázať v prirodzenej kráse.

Jablkové pité Petry Tóthovej:

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…