Pochúťky, na ktoré by boli hrdé aj naše staré mamy. Toto sú podľa turistov tie najlepšie slovenské jedlá
![](https://www.dobrenoviny.sk/images/article_webp/219452/960/540/1730201644.jpg)
Našu kuchyňu si vo svete nevedia vynachváliť.
5. Šišky
Do rebríčka, konkrétne na piate miesto, sa dostala aj naša ďalšia sladká pochúťka - šišky. Pôvodom sú síce z Nemecka či Rakúska, no mnohé krajiny si vytvorili ich vlastné typy a usadili sa aj na Slovensku. Tradične sa pripravujú z kysnutého cesta vyprážajú sa dozlatista. Zvonku sú chrumkavé, pričom vnútri zostávajú mäkké, ľahké a vzdušné.
4. Lokše
Tenké chrumkavé zemiakové placky sa považujú za tradičné slovenské maškrty. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie nasucho do chrumkava a do zlatistej farby. Získali 4,4 hviezdičky, čím si zabezpečili 4. miesto.
![](https://i.imgur.com/DJmWIqh.jpeg)
3. Ovčí salašnícky údený syr
Na bronzovej priečke figuruje tradičný ovčí salašnícky údený syr. Ako uvádza Taste Atlas, ide o unikátne tvarovaný mäkký syr, ktorý je ručne vyrábaný z nepasterizovaného ovčieho mlieka tradičným spôsobom v horských oblastiach a na slovenských salašoch. „Chuť je dymová, jemná a mierne kyslá,“ dodáva portál.
2. Zemiakové placky
Na druhom mieste skončili zemiakové placky zvané i harule. Taste Atlas ich opisuje ako ľudové a chrumkavé. Patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Keď si ich chcete poriadne pripraviť, treba ich na panvici opiecť do zlatohnedej farby. Kritici im udelili 4,5 hviezdičky.
1. Bryndzové halušky
Absolútny víťaz azda nikoho neprekvapí. Na prvom mieste sa totiž umiestnili bryndzové halušky. Podľa gastroportálu ide o skromné a jednoduché jedlo, ktoré sa skladá z troch prvkov: halušky, bryndza a slanina. S hodnotením 4,5 hviezdičiek z piatich sa stali naším najchutnejším jedlom.
![](https://i.imgur.com/t0AIYwM.jpeg)