Vedci zostavili rebríček najzdravšieho ovocia. Prekvapivý víťaz chráni pred rakovinou a srdcovými chorobami
Expertky odporúčajú konzumovať najmä zrelé kusy.
Na druhom mieste skončili citróny pre vysoký obsah vitamínu C. „Na rozdiel od väčšiny zvierat si ľudia nedokážu v tele produkovať vlastný vitamín C. To, znamená, že sme závislí od vitamínu C, ktorý konzumujeme,“ vysvetlila dietologička Riehmová, podľa ktorej môže vitamín C znížiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení aj šedého zákalu.
S citrónom to však podľa nej netreba preháňať. „Kvôli kyslosti citrónovej dužiny a šťavy neodporúčam konzumovať celé citróny ani veľké množstvá neriedenej citrónovej šťavy. Kyselina môže narušiť sklovinu na našich zuboch a spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť,“ dodala.
Oddiali Alzheimerovu chorobu
Tretie miesto v rebríčku obsadili pomaranče, ktoré majú okrem vysokého obsahu vitamínu C aj malé množstvo vitamínu B6, ktorý je potrebný pre zdravie mozgu. „Ak chcete získať čo najviac nutričných výhod z pomarančov, vynechajte džúsy a jedzte celé ovocie. Vďaka vláknine, ktorú obsahujú, sa trávi pomalšie,“ vysvetlila.
Na ďalšom mieste skončili jahody, ktoré okrem vitamínu C obsahujú aj antokyanín, ktorý dáva ovociu farbu a pôsobí ako antioxidant. „Ukázalo sa, že antioxidačné vlastnosti jahôd hrajú dôležitú úlohu v zdraví mozgu. Podporujú schopnosť mozgu myslieť a spracovávať informácie. Môžu tiež oddialiť alebo zabrániť rozvoju Alzheimerovej choroby,“ pokračovala dietologička.
Najdôležitejšia je dúha
Medzi najzdravšie ovocie experti zaradili limetky aj grapefruity, ktoré tiež odporúčajú jesť v pevnom stave a nie vo forme džúsu. „Grapfruity obsahujú rozpustnú vlákninu, o ktorej sa preukázalo, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a zdravie tráviaceho traktu,“ uviedla Riehmová.
Dietológovia odporúčajú konzumovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby získal človek pestrú škálu vitamínov a minerálov. „Niektoré môžu mať viac živín, ale to by vás nemalo obmedzovať. Každá farebná skupina produktov má iné živiny, najdôležitejšie je, aby ste konzumovali celú paletu dúhy,“ dodala Riehmová.