Vedci zostavili rebríček najzdravšieho ovocia. Prekvapivý víťaz chráni pred rakovinou a srdcovými chorobami
Expertky odporúčajú konzumovať najmä zrelé kusy.
Vedci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnili rebríček, v ktorom prezradili, aké ovocie je najlepšie pre ľudské zdravie. Konzumáciu rastlinnej stravy považujú odborníci za najlepší spôsob, ako znížiť riziko vzniku mnohých závažných ochorení vrátane kardiovaskulárnych chorôb, obezity a cukrovky 2. typu. Podľa hustoty živín v ovocí teraz zoradili rebríček toho najzdravšieho ovocia a víťaz mnohých prekvapil - tento plod totiž považujeme za zeleninu.
Jedna dôležitá živina
Podľa CDC je najzdravším ovocím paradajka, ktorá získala skóre 20. Z botanického hľadiska rajčiny považujeme za ovocie, no z kulinárskeho ich využívame ako zeleninu, pretože má oveľa nižší obsah cukru než kulinárske ovocie. „Paradajky sú nízkokalorické ovocie, ktoré má podobný výživový profil ako zelenina,“ uviedla pre portál Delish dietologička Sherri Bergerová a vysvetlila, že hodnotenie CDC je založené na obsahu 17 kľúčových živín v porcii, ktorá má 100 kilokalórií.
„Šesťdesiatgramová paradajka má iba 12 kilokalórií a menej ako tri gramy sacharidov. Je tiež bohatá na dôležitú živinu lykopén, čo dodáva paradajkám ich červenú farbu,“ vysvetlila a dodala, že paradajky sú bohaté aj na vitamín K, A, kyselinu listovú, vitamín B7 a B6, vitamín C a E, železo, draslík, horčík aj zinok. „Vitamín C je dôležitý pre tvorbu krvných ciev, svalov a častí našich kostí a vitamín A je potrebný pre zdravie očí, rast a vývoj,“ doplnila dietologička Sara Riehmová.
Rakovina a srdcové choroby
„Konzumácia paradajok a produktov na báze paradajok môže pomôcť chrániť vaše telo pred rakovinou a srdcovými chorobami,“ povedala dietologička Sherri Bergerová. Paradajky sú bohatým zdrojom antioxidantov a tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu v boji proti voľným radikálom, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb.
Bergerová poukázala aj na štúdiu z roku 2021, ktorá zistila, že konzumácia paradajok a lykopénu pomáha predchádzať ochoreniu koronárnych artérií, rakovine žalúdka, prostaty a cerebrovaskulárnym ochoreniam, ako sú cievne mozgové príhody.
Odborníčky odporúčajú kupovať lokálne paradajky a najmä tie zrelé, ktoré majú vyšší obsah lykopénu. „Lykopén môžete zvýšiť aj varením paradajok, pretože sa ich nebojte pridať do omáčok,“ dodali. Okrem paradajok experti uviedli ďalších päť druhov ovocia, ktoré sú podľa indexu CDC najbohatšie na živiny.