Dobré noviny
Vedú sa spory o jej pôvode, aj tak nám robí radosť. Slovenská pochúťka boduje v konkurencii z celého sveta
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Vedú sa spory o jej pôvode, aj tak nám robí radosť. Slovenská pochúťka boduje v konkurencii z celého sveta

— Foto: TASR / Google Maps

Ľuďom z celého sveta zachutila slovenská pochúťka.

Syrové, cesnakové, kôprové... Jedno však majú spoločné - namáčajú sa nich kúsky jedla. Reč je o dipoch, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujal aj jeden slovenský. V prestížnom rebríčku obsadil krásne 73. miesto.

Za rebríčkom 100 najlepších dipov sveta stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Pozrite si, ktoré dipy získali najlepšie hodnotenie:

1. Toum 

Prvú priečku suverénne obsadil Toum, teda tradičná libanonská a sýrska cesnaková pasta. „Vyrába sa z celých strúčikov cesnaku, ktoré sa pomaly rozdrvia v mažiari alebo v súčasnosti jednoducho pomelú v kuchynskom robote. Počas tohto procesu sa jemne pridáva repkový alebo olivový olej, aby sa vytvorila homogénna cesnaková pasta s nezvyčajnou a nadýchanou textúrou,“ vysvetľuje gastroportál s dodatkom, že nakoniec sa pridá soľ a citrónová šťava. Najčastejšie sa kombinuje s kuracím mäsom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa L O R R A I N E • E L L I O T T (@notquitenigella)

2. Aji criollo

Za komplikovaným názvom sa skrýva pikantná peruánska salsa pripravená z kombinácie žltých aji čili papričiek a oleja. „Omáčka je väčšinou príjemne pikantná, no vie byť aj extrémne pálivá a pikantná, takže pri jej prvom ochutnávaní treba byť opatrný," radí Taste Atlas. Omáčka sa zvyčajne používa ako príloha k rôznym jedlám z mäsa a rýb, ale často sa používa aj ako dip k hranolkám. Umiestnila sa na druhom mieste.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Centro de nutrición | Obesidad | Diabetes | SOP | Renal (@nutricionistapaolasanchez)

3. Leskovački domaći ajvar

Tretia priečka patrí tradičnému srbskému pokrmu - nátierke alebo pochutine nazývanej ajvar, ktorá pochádza z oblasti Leskovca. Ajvar sa vyrába výlučne z miestnych odrôd červenej papriky ako domaća kanija, kurtovska kapija a palanačko čudo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jeлена Милетић ЗАВИЧАЈ У ТЕГЛИ Газдаре, Медвеђа (@zavicajutegli)

Hoci na ďalších priečkach figurujú dipy ako mexické guacamole, grécke tzatziki či libanonský hummus, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenský úspech

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…