Nutričná terapeutka Gabriela radí aj kráľovskej rodine: Tento jed škrtnite zo svojho jedálnička
Tieto pravidlá treba mať vždy na mysli, hovorí Gabriela Peacock.
Najjednoduchšou variantou je jesť v rozmedzí ôsmich hodín a 16 hodín len piť. „Je jedno, či si dáte dve väčšie jedlá alebo päť malých, zostávajúcich 16 hodín nejete. Niekomu sa to môže zdať náročné, no v 16 hodinách je zarátaný aj spánok, takže sa to dá zvládnuť,“ tvrdí terapeutka, podľa ktorej by sme si pri pôste na tanieri mali dopriať najmä veľa bielkovín a vlákniny.
Najväčší škodca
Za najväčšieho škodcu, ktorého sama zo svojho jedálnička škrtla, bez váhania považuje biely cukor. Biely jed, ako ho niektorí nazývajú, totiž podporuje väčšinu chronických ochorení a urýchľuje starnutie. „Niekto si možno neuvedomuje, že množstvo bieleho cukru je aj v bielom chlebe. Pečivo, bohužiaľ, býva bežnou súčasťou raňajok i večerí, čo je chyba,“ podotýka Peacock.
Ak už chlieb či rožky jesť musíte, tak aspoň nie večer, keď má byť jedlo najľahšie a najzdravšie, hovorí poradkyňa. Všeobecne pritom podľa nej platí, že čím je pečivo tmavšie, tým je zdravšie.
Čarodejnícka hodina
Na cukor máme pritom podľa nej najväčšiu chuť práve počas takzvanej čarodejníckej hodiny, ktorá nastáva medzi štvrtou a piatou poobede. „Už je to totiž pomerne dlho od obeda a naše telo kalórie spálilo. Znižuje sa hladina krvného cukru a s tým prichádzajú veľké chute na jedlo,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa, ktorá všetkým radí zákernú hodinku preľstiť.