Zbožňuje ich každý. Pri palacinkách je podľa šéfkuchára Pohlreicha kritické, na akom plameni ich smažíte
V rôznych kútoch sveta sa pripravujú odlišne.
„Kuchár si musí niečo odvariť, aby mal dostatočný cit a rešpekt k materiálu,“ hovorí český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich pre Aktuality. Jedlu a gastronómii sa rozhodol zasvätiť celý svoj život a tvrdí, že už je v kuchárskom veku, keď si môže dovoliť variť intuitívne. Pritom však nezabúda na to, akú dôležitú úlohu v tom celom hrajú roky naberané skúsenosti.
Rozhoduje kvalita
Aj keď už stál v nejednej kuchyni, najradšej varí u seba doma. Snaží sa pritom jesť to najlepšie, čo si môže dovoliť. Nepotrpí si na veľké množstvo a najčastejšie si pripravuje suroviny, ktoré majú dobrý pôvod a nejakú kvalitu. „Mám samozrejme výhodu, že som celý život obklopený relatívne slušným jedlom,“ priznal Zdeněk Pohlreich pre Reflex.
V jeho kuchárskej knihe s názvom Zlatá klasika nájdete aj tipy na prípravu zdanlivo jednoduchých a tradičných chodov. „Jedlo milované úplne všetkými," hovorí o palacinkách. Osobne do nich preferuje marhuľovú marmeládu, ale vyzýva fanúšikov, aby ich plnili tým, čo majú sami radi.
Tie sú obľúbeným dezertom, no niektorí si ich doprajú aj ako hlavné jedlo. V rôznych kútoch sveta sa pripravujú odlišne. Kým francúzske „crêpes“ sú tenké a jemné, ruské „bliny“ sú hrubšie a často sa podávajú s kaviárom alebo smotanou. Skúsený kuchár vraj pri ich príprave dbá na jednu vec.
Palacinky podľa Zdeňka Pohlreicha:
Palacinky netreba podľa šéfkuchára Pohlreicha smažiť na ostrom, ale na slabom a pomalom plameni.