Úspech slovenskej kuchyne! Maškrty našich starých mám zabodovali v konkurencii desiatok pokrmov z Európy
V prestížnom rebríčku sa objavili až dve slovenské klasiky.
Sladké, slané, s náplňou, ale aj bez. Reč je o pečive, ktoré je obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujali aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku „Najlepšieho stredoeurópskeho pečiva“ sa objavili hneď dve.
Za rebríčkom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Pozrite si, ktoré pečivo získalo najvyššie hodnotenie:
1. Poľské šišky (Pączki)
Prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadili Pączki, teda tradičné poľské šišky vyrobené z kysnutého cesta bohatého na vajcia, cukor, mlieko, tuky, ale aj lekvárovú plnku. „Do cesta na pączki sa často pridáva liehovina, napríklad rum, aby sa zabránilo absorpcii oleja počas vyprážania. Sú tmavšie a väčšie ako ich rakúsky bratranec krapfen a často majú skôr guľovitý tvar ako okrúhly," dodáva portál.
2. Franzbrötchen
Striebornú priečku si podľa recenzií uchmatlo sladké nemecké pečivo Franzbrötchen. „Pôvodný recept na tieto malé pečivo obsahuje múku, maslo, mlieko, droždie a cukor s náplňou z cukru a škorice. Môžu sa však pridať aj hrozienka, čokoláda alebo tekvicové semienka," vysvetľuje Taste Atlas.
3. Apfelstrudel
Apfelstrudel (jablkový závin), jedna z najobľúbenejších rakúskych pochúťok, obsadil v rebríčku 3. priečku. Ako informuje Taste Atlas, pozostáva z tenkých vrstiev cesta naplnených chutnou jablkovou náplňou a jeho príbeh sa začína vynálezom baklavy, teda pečiva obľúbeného na Balkáne a na Strednom východe.
V rebríčku ďalej nasleduje chorvátska pochúťka Burek sa Sirom či holandský Bolus Zeeuwse, teda pečivo, ktoré je podobné známej škoricovej rolke. V prvej desiatke tiež nechýbajú obľúbené pochúťky našich susedov. Siedma priečka totiž patrí maďarskému langošu a tá osma českým vdolkám.
Slovenská klasika
Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.