Piecť ju naučila omama. Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu sú skvelé naslano aj nasladko
Herečka je fanúšičkou sladkých jedál a miluje klasickú kuchyňu.
„Parené buchty, palacinky, dukátové buchtičky, vafle. Obľubujem piškótové cesto, teda bublaninu, bábovku, ale aj jablkovú štrúdľu a čokoľvek s parížskym krémom,“ takto vymenovala svoje obľúbené sladké jedlá herečka Karin Haydu. Rada si pripraví aj ruže z lístkového cesta, ktoré majú jednu výhodu - viete si ich pripraviť aj naslano.
Piecť ju naučila stará mama
Stáva sa, že keď nevie, čo skôr, z divadla sa vráti neskoro večer a za oknami je už čierna tma, ešte len vtedy začína variť. „Má to aj svoje výhody, je pokoj a nikto mi nebehá po kuchyni,“ smeje sa herečka. Kým bola ešte malá, každá nedeľa bola u nich doma slávnosťou. Všetci si sadli za pekne prestretý stôl a okrem polievky a hlavného jedla sa podával aj dezert.
Práve od starej mamy, ktorú s láskou volá omama, sa naučila, ako sa okrem sporáku pracuje aj s rúrou. „Obaja rodičia vedeli variť. Otec pripravoval skôr mäsové jedlá a mama robila všetko ostatné. Ale piecť nevedeli. Vzťah k pečeniu som zdedila po omame,“ priznala pre SME.
Jedným z výborných dezertov, ktoré schováva vo svojom receptári a prezradilo ho v relácii Tajomstvo mojej kuchyne, sú aj ruže z lístkového cesta. Ak však nie ste tak veľkými fanúšikmi sladkých jedál, pripraviť si ich môžete v slanom variante.
Ruže z lístkového cesta od Karin Haydu:
Recept nájdete na ďalšej strane.