Ľuďom z celého sveta zachutila pochúťka, na ktorej vyrástli naši rodičia. Boduje v obrovskej konkurencii

Slovenskú nátierku označili ako jednu z najchutnejších v Európe.
Vyrástli na nej ešte naši rodičia. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si posvietil na najlepšie európske nátierky a hoci v rebríčku figuruje viac ako 70 pochúťok, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. Obsadila krásne miesto.
To najlepšie zo sveta
Za zoznamom stojí web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje svetoznámy ajvar, tradičná pochúťka z papriky a baklažánu, ktorá je jednou z najobľúbenejších nátierok na celom Balkáne a vo východnej Európe. Ako poznamenáva Taste Atlas, najviac ceneným typom ajvaru je často macedónsky, vyrábaný len z červenej papriky.
Druhá priečka patrí srbskej pochúťke Leskovački domaći ajvar, teda ajvaru z oblasti Leskovca. Vyrába sa výlučne z miestnych odrôd červenej papriky ako domaća kanija, kurtovska kapija a palanačko čudo.
V tesnom závese sa drží bulharská Lyutenica, grécka krémová nátierka Tirokafteri či rumunská fazuľová pasta známa ako Fasole batută.
Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.