Treba ju variť s dobrou náladou. Paradajková polievka Gaba Kocáka ukazuje potenciál rajčín v kuchyni
Známemu šéfkuchárovi sa rajčiny nikdy nezunujú.
V jeho rodine vždy varil otec, ktorému to išlo veľmi dobre a tak sa aj on sám neskôr rozhodol, že sa bude tomuto remeslu venovať. Pre Gaba Kocáka je gastronómia láskou na celý život o čom svedčia aj jeho skúsenosti s prácou v niekoľkých prestížnych hoteloch. Kuchynské zručnosti však začal naberať oveľa skôr, ako sa k nejakej práci dostal.
Dobrá nálada v kuchyni
„Aj keď sme už s bratom začali chodiť v sobotu na diskotéky, museli sme pekne ráno medzi ôsmou a deviatou vstať, hoci to pre nás bola taká malá smrť, a pomáhať otcovi v kuchyni,“ hovorí šéfkuchár pre Varechu. Jeho otec bol nekompromisný aj počas stolovania a v rodine platilo pravidlo, podľa ktorého nikto nesmel odísť od stola, kým všetko nezjedol.
Gabo sa neskôr stal špičkovým kuchárom a okrem prestížnych hotelov pôsobil aj v kulinárskych reláciách. Myslí si, že výslednú chuť jedla intenzívne ovplyvňuje aj atmosféra, v ktorej sa pripravuje. V kuchyni mu preto vždy hrá kvalitná hudba a panuje dobrá nálada.
„Dobrý rozhovor s ľuďmi, ktorých máme radi, a na ktorých nám záleží, je veľkým krokom k tomu, aby sme prežili kvalitný večer. A k tomu dobré jedlo, ktoré ľudí spája,“ tvrdí šéfkuchár, ktorý zbožňuje rajčiny, pretože majú podľa neho obrovský potenciál, rôzne chute a nikdy sa nezunujú. Preto sa podelil aj o svoj recept na vylepšenú paradajkovú polievku.