Zjedli by aj panvicu, na ktorej mama robila lokše. Miloš Bubán prezradil recept na jedlo jeho detstva - Dobré noviny
Dobré noviny
Zjedli by aj panvicu, na ktorej mama robila lokše. Miloš Bubán prezradil recept na jedlo jeho detstva

Zjedli by aj panvicu, na ktorej mama robila lokše. Miloš Bubán prezradil recept na jedlo jeho detstva

Miloš Bubán / ilustračné foto
Miloš Bubán / ilustračné foto — Foto: gastroamb.sk, Unsplash/Anshu A

Nemali toho veľa, ale nikdy neboli hladní. Známy lekár spomína aj po rokoch na lokše svojho detstva.

Rodinný recept Miloša Bubána na fantastické lokše:

Budete potrebovať:

  • 550 g zemiakov uvarených v šupke
  • 150-160 g polohrubej múky
  • kačaciu alebo husaciu masť
  • 400 g kyslej smotanu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
Foto: Unsplash/Ashwini Chaudhary(Monty)

Postup:

1. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a následne ich nastrúhame na jemno. Pridáme lyžičku soli. Postupne sypeme múku, podľa potreby, aby sa cesto veľmi nelepilo.

2. Cesto poctivo vypracujeme, aby bolo hladké a pružné (podľa potreby pridávame múku).

3. Pracovnú dosku si posypeme múkou a ušúľame z cesta valček s priemerom približne 5 cm.

4. Cesto nakrájame na rovnomerné časti, hrubé približne 3 až 4 cm. Zo všetkých častí vyvaľkáme tenké a okrúhle placky.

5. Z placiek odstránime prebytočnú múku a z oboch strán ich opečieme na rozohriatej, suchej panvici.

6. Horúce lokše potrieme masťou a smotanou, do ktorej primiešame pretlačený cesnak.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?