Zabudnite na kupované dresingy. Cézar šalát Martina Nováka nie je žiadnou vedou a chuť stojí za to
Šéfkuchár odporúča, ako postupovať pri príprave chutného šalátu.
Mnohí ho poznajú z relácie Na nože. Špičkového šéfkuchára Martina Nováka podporila na jeho kariérnej ceste mama. „Povedala mi, že keď budem kuchárom, nebude mi zle, budem v teple a budem najedený,“ spomína si pre Plusku na časy, keď študoval na hotelovej akadémii.
Už počas školy pracoval
Rady svojej mamy sa aj držal a už počas štúdia na strednej škole začal pracovať v kuchyni. „Študoval som na hotelovej škole, kde som aj dostal výučný list a maturitu som si dorobil diaľkovo, lebo som bol stále v práci,“ priznáva ďalej. Od roku 2004 však zbieral množstvo skúseností, ktoré teraz odovzdáva reštauráciám.
Dokonca varil aj pre členov holandskej či britskej kráľovskej rodiny. „Musím povedať, že určite som pociťoval rešpekt, avšak každopádne, ja varím každému zákazníkovi rovnako,“ priznáva pre Ženský Web. Pre všetkých teda chce variť tak, aby im chutilo.
Precízne pripravuje aj cézar šalát, pri ktorého príprave sa riadi niekoľkými zásadami. „Častou chybou kuchárov je, že cézar šalát pripravujú zo surovín, ktoré majú po ruke a používajú kupované dresingy, ktoré sa na ten pravý ani nepodobajú,“ hovorí. Podľa šéfkuchára patrí doň iba rímsky šalát a iba domáci dresing. „Žiadna veda a tá chuť stojí za to,“ dodáva.
Cézar šalát podľa šéfkuchára Martina Nováka:
Recept pokračuje na ďalšej strane: