Z receptu nášho detstva urobil špecialitu. Vylepšený granadír šékuchára Ihnačáka milujú aj jeho potomkovia
Mama ho varila tak a otec inak. Šéfkuchár si musel poradiť sám a vytvoril tak vylepšený granadír.
„Zjem všetko, ak to nie je pripravené z polotovaru,“ uvádza hrdo na svojom webe slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák. Oceňuje poctivú prípravu a námahu, ktorú do jedla dokážu ľudia vložiť a pridať tak na hodnote aj toho najobyčajnejšieho receptu. Podobne spomína aj na svojich rodičov, ich umenie v kuchyni a na jedlá, ktoré ho sprevádzali detstvom. Takto si pre portál dobrejedlo.sk zaspomínal aj na jedlo svojho detstva - granadír.
Granadírová renesancia
„Granadír som ako malý jedával naozaj často. Robievali ho obaja moji rodičia – jeden lepšie, druhý horšie. Ľúbil som obe verzie,“ rozpamätáva sa šéfkuchár. Ako malý sa tak prvýkrát ocitol v role kritika, ktorý však vedel oceniť špecifiká oboch majstrov kuchyne. Keď sa z malého kritika stal profesionálny šéfkuchár, stála pred ním dlho odkladaná otázka. Čo s granadírom?
Mohol ho nechať v minulosti, ako príjemnú spomienku. Mohol po dlhom odklade zvoliť jednu víťaznú stranu a prikloniť sa k verzií jedného z rodičov. Alebo to mohol poňať ako osobnú výzvu a prísť s novou, vylepšenou verziou, ktorá z obyčajného jedla urobí špecialitu hodnou skutočného majstra.
S výzvou sa poctivo popasoval a vymyslel vlastnú, vylepšenú verziu, ktorú môže hrdo zaradiť do svojej osobnej kuchárky. „Mám veľmi rád staré recepty, ktoré sa dajú jednoducho posunúť na vyššiu úroveň. Chuťovo aj vzhľadom. Vylepšený granadír milujú tiež moje deti Izi a Šimon.“ vyjadril sa o svojom malom úspechu Marcel Ihnačák.
Profesionálny granadír podľa Marcela Ihnačáka:
Recept nájdete na ďalšej stránke.