Šošovica do rodiny prinesie bohatstvo. Toto je recept na novoročnú nežnú polievku podľa Paľa Mikulíka
Šošovicová polievka od známeho herca má v sebe jednu nezvyčajnú ingredienciu.
Nový rok sa ešte aj dnes spája s poverami, ktorými sa riadia mnohé domácnosti na Slovensku. Prvý deň v roku by sa nemala jesť hydina ani zajace, aby šťastie neuletelo či neutieklo. Rovnako sa nekonzumujú ani ryby, aby šťastie neodplávalo. Na Nový rok si preto mnohí pripravia šošovicovú polievku alebo prívarok. Strukovina má podobu okrúhlych mincí, preto by rodine mala zaistiť bohatstvo na celý rok.
Nežná chuť
Touto tradíciou sa riadil aj známy slovenský herec Pavol Mikulík, ktorý na Nový rok varil svoju tradičnú „nežnú“ šošovicovú polievku. „Šošovicovú preto, lebo Nový rok. Na Nový rok moja mama vždy varila šošovicu, aby sme mali dosť peňazí po celý rok a odvtedy to robím aj ja. Bohatstvo sa nie vždy podarí, ale tá polievka sa podarí vždy,“ povedal v relácii Varím, varíš, varíme v roku 1993.
Prívlastok „nežná“ získala polievka preto, že ju herec raz uvaril po predstavení a keď ju ochutnala herečka Zita Furková, povedala, že je to jedinečná nežná polievka. „Tak som si od nej vypýtal povolenie, či môžem túto polievku takto volať. Povolenie som dostal a polievka sa odvtedy volá nežná,“ vysvetlil Mikulík. Do polievky pridával jednu netradičnú ingredienciu, ktorá jej dodáva grády.
Nežná šošovicová polievka podľa Pavla Mikulíka
Recept nájdete na ďalšej stránke.