Vianočka podľa víťazky Pečie celé Slovensko je nesmierne mäkká. Vďaka dvom ingredienciám rozvonia celý dom - Dobré noviny
Dobré noviny
Vianočka podľa víťazky Pečie celé Slovensko je nesmierne mäkká. Vďaka dvom ingredienciám rozvonia celý dom

Vianočka podľa víťazky Pečie celé Slovensko je nesmierne mäkká. Vďaka dvom ingredienciám rozvonia celý dom

Vianočka / Tímea Strnalová
Vianočka / Tímea Strnalová — Foto: Facebook/Tímea Strnalová (Kváskovanie - Kváskové pečenie); Pečie celé Slovensko

Pri recepte sa inšpirovala skúsenou pekárkou.

Recept na vianočku podľa víťazky Pečie celé Slovensko:

Ingrediencie:

Rozkvas:

  • 40 gramov droždia
  • 100 gramov vody
  • 100 gramov múky

Cesto:

  • 650 gramov pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka (bielka si necháme na potretie)
  • 250 gramov smotany na šľahanie
  • 120 gramov vody
  • 30 gramov oleja
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 2 vanilkové cukry alebo mletá vanilka
  • Štipka mletej škorice
  • Kôra z citróna
  • Štipka soli
Foto: Facebook - Tímea Strnalová (Kváskovanie - Kváskové pečenie)

Postup:

Vodu zohrejeme, pridáme múky a droždie. Rozkvas necháme odstáť 15-20 minút, kým nenakysne. Do misky si dáme hladkú múku, žĺtka, smotanu na šľahanie, vodu, olej, vanilkový cukor, štipku mletej škorice, kôru z citrónu, štipku soli a hotový rozkvas. Vymiešame kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť, kým nezväčší svoj objem o zhruba 80 percent. Užitočné je gumičkou si na miske označiť cesto pred kysnutím - tak najlepšie uvidíte, ako cesto narástlo a predídete prekysnutiu. Kysnutie tejto vianočky trvá zhruba 2 až 3 hodiny. Z množstva môžete upiecť dve menšie vianočky alebo jednu veľkú.

Cesto si rozdelíme na šesť prameňom a upletieme vianočku, ktorú necháme ešte finálne kysnúť 20 minút. Vianočka by mala byť na pohľad nadýchaná, pri dotyku „trasľavá“, ale nemala by sa rozpadať či zlievať. Vianočku následne potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme ju na 180 stupňoch Celzia asi 40 minút dozlata.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?