Dobré noviny
Nechce, aby boli všetky jedlá odtučnené. Bryndzová nátierka podľa Zdeny Studenkovej vám dodá silu
Simona Gálová
Simona Gálová

Nechce, aby boli všetky jedlá odtučnené. Bryndzová nátierka podľa Zdeny Studenkovej vám dodá silu

Ilustračná fotografia / Zdena Studenková
Ilustračná fotografia / Zdena Studenková — Foto: Profimedia; TASR

Ľudia si často myslia, že zdravé je jesť len šaláty, no potom majú problém, že im nerastú svaly, vysvetlila herečka.

„Zdenička, čo budeš chcieť na obed?“ To bola otázka, ktorú sa neustále pýtala babička Zdeny Studenkovej, ktorá ju naučila milovať jedlo a varenie. „A ja som si vždy vybrala. Nebolo to nič jednoduché – napríklad fazuľová polievka so širokými rezancami, až v nej musela stáť lyžička. Alebo kysnuté buchty s marhuľovou marmeládou, posypané makom a poliate rozpusteným maslo,“ spomínala na jedlá svojho detstva v kuchárskej knihe Recepty so štipkou hereckého korenia, v ktorej sa podelila o tradičný recept na bryndzovú nátierku.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/120191798053486/photos/pb.100063339514085.-2207520000/1395703373835649/?type=3

Nemusí byť všetko odtučnené

Za svoju prvú veľkú kuchársku školu považovala moment, keď mamička odišla na dovolenku do Juhoslávie. „Pred odchodom sme si sadli a mama mi nadiktovala moje obľúbené recepty - do zošita, ktorý mám v šalátom vydaní dodnes. Moje prvé pokusy neboli jednoduché - veď taká zápražka poriadne zamotá hlavu aj skúsenej kuchárke, ale viac-menej úspešne som vtedy vyskúšala všetky recepty,“ prezradila vo svojej prvej kuchárskej knihe herečka, ktorá sa od experimentovania v kuchyni rada vracia aj k overeným klasikám.

„Máte radi bryndzové pirohy? Lebo ja áno,“ napísala na sociálne siete Studenková, ktorá sa radí k veľkým milovníkom bryndze. Na jej stole nesmie chýbať ani tradičná bryndzová nátierka, ktorá najlepšie chutí na čerstvom pečive. Obľúbená herečka hovorí, že nie je za to, aby boli všetky jedlá odtučnené, preto jej nátierka obsahuje tradičné suroviny. „Často si ľudia myslia, že zdravé je jesť len šaláty, no potom majú problém, že im nerastú svaly, nemajú energiu a dostatok sily,“ vysvetlila v rozhovore pre Varechu.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/120191798053486/photos/a.3383881268351173/7612704342135490/

Bryndzová nátierka podľa Zdeny Studenkovej

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…