Páchnu, ale sú zdravé. Toto je päť výrazne aromatických potravín, ktoré majú na vaše telo zázračné účinky

Síce nevoňajú, ale majú pozitívne účinky pre náš organizmus.
Niektoré z nasledujúcich potravín určite nebude ťažké vyskúšať, ale pri iných to problém môže byť. Sú totiž poriadne aromatické. Občas je však dobré mierny nekomfort prekonať a dopriať telu poriadnu porciu vitamínov. Trúfnete si?
5. Cesnak
Asi nikoho neprekvapí, že v našom zozname nechýba táto zdravá zelenina, ktorá má však výraznú "vôňu" a chuť. Vedeli ste však, že čo dodáva cesnaku jeho silnú arómu, ho robí zároveň výživným? Cesnak má totiž silné protizápalové účinky a sladký alebo páchnuci môže byť v závislosti od spôsobu varenia. Jedným z obľúbených spôsobov, ako cesnak "skrotiť", je opražiť ho. Podľa hlavnej výživovej poradkyne centier pre výživu a chudnutie NATURHOUSE Věry Burešovej cesnak tiež do istej miery dokáže podporiť rýchlosť metabolizmu.

4. Ocot
Najmä nefiltrované octy, ktoré sa hodia do studenej kuchyne na dochucovanie čerstvých šalátov, polievok, omáčok, marinád na zeleninu či mäso, môžu mať pre niektorých ľudí špecifickú arómu. No ocot obsahuje polyfenoly, rastlinné chemikálie, ktoré majú antioxidačný účinok, a ten chráni bunky pred stresom. Vedecké štúdie tiež naznačujú, že ocot môže zabrániť rastu rakovinových buniek alebo spôsobiť zánik nádorových buniek. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú piť nefiltrovaný ocot každé ráno nalačno.

3. Syry
Medzi nie príliš voňavé potraviny nepochybne patria aj syry, no existujú ľudia, ktorí ich považujú za hotovú delikatesu. Iným sa zase pri ich "vôni" dvíha žalúdok. Medzi tie najsmradľavejšie patria taliansky syr Taleggio, anglický modrý syr Stilton, anglický Stinking Bishop, francúzsky Camembert a mnohé ďalšie. Syry však majú veľmi priaznivé účinky na organizmus, sú skvelým zdrojom vápnika, tukov a bielkovín. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínov A a B12 spolu so zinkom, fosforom a riboflavínom.

Článok pokračuje na ďalšej strane: