18 rokov predáva zeleninu na Miletičke: Zákazníkov už poznám po mene. U mňa vedia, čo kupujú

Pre bývalú basketbalistku má trhovisko magickú atmosféru. Podľa nej patrí k histórii Bratislavy rovnako, ako Michalská veža.
Kto chodí pravidelne na najznámejšie slovenské trhovisko, určite ju pozná. Pani Renata Kádárová dnes patrí medzi staré známe tváre Miletičky a hrdá je na to, že predáva výlučne produkty, ktoré sa urodili na hospodárstve jej rodiny v Komárne. Takých obchodníkov na našich trhoch už veľa nenájdeme.
Čo sami dopestujú, to predáva
Keď sa pani Renata pred rokmi zoznámila so svojím súčasným partnerom, o pestovaní a predaji poľnohospodárskych produktov nemala ani páru. Spočiatku mu chodila len vypomáhať, ale napokon si prácu podelili. Partner farmárči a ona sa stará o odbyt úrody. „Nikdy pred tým som si nemyslela, že raz budem trhovníčka. Bol to asi osud a ak správne rátam, na tomto mieste a za týmto pultom stojím už 18. rok! Vlastne som tu prežila tretinu svojho života a mnohých zákazníkov za tie roky už poznám po mene a s niektorými sme si dokonca aj potykali.“

Teraz, v druhej polovici septembra, ešte stále ponúka vodové melóny, rajčiny, ale naplno už rozbehla aj zemiakovú sezónu. „Každý rok štartujem predajom sadbových zemiakov a sadeníc, o čosi neskôr priveziem prvé papričky, uhorky a potom to už ide rad za radom – papriky, rajčiny, uhorky, melóny, zemiaky...,“ sumarizuje svoj celoročný sortiment. „Teraz prídu na rad ozdobné tekvičky, potom halloweenske tekvice, tie budem aj vyrezávať, a rozbehnem už aj predaj nepraných zemiakov, s ktorými sezónu pred Vianocami ukončím.“
Na svoje zemiaky je obzvlášť hrdá
Ako správna obchodníčka, ktorá rozumie tomu, čo predáva, k zemiakom hneď pridá poučenie: „Viete, prečo ich ponúkame aj neprané? Lebo sú ideálne na zimné uskladnenie. Tým, že ich neumyjeme a zostane na nich zemina, zakonzervujú sa, udržia si vlhkosť a doma vám tak rýchlo nezmäknú.“

Zemiaky patria medzi jej hlavné komodity a na svoju úrodu, ktorá sa im tento rok mimoriadne vydarila, je obzvlášť hrdá. „Pestujeme len jednu odrodu, ale je vynikajúca! Mnohí zákazníci na ňu chodia pravidelne, iné zemiaky už nekupujú. Keď ich totiž jete, cítite naozaj chuť zemiaka, čo v dnešnej dobe nie je až také samozrejmé,“ chváli svoj tovar, starostlivo navážený a uložený v dvojkilových balíkoch na pulte. „My sa nehráme na žiadne varné typy, áčko, béčko, céčko... Toto je takzvaná maslovo-múčnatá sorta a z nej je dobrý aj šalát, aj pyré, aj cesto, čokoľvek z nej môžete uvariť,“ presviedča nás. „A vlastne, robíme to so všetkým tak. Pestujeme len osvedčené odrody. Rajčiny máme Barbadosy, sladkú papriku Octáviu, extra štipľavú papriku Darázs a melóny Faraon a Electu.“
Paradajky z úrodnej zeme
Článok pokračuje na ďalšej strane: