Dobré noviny
Žiaci sa predbiehajú, kto si viac naberie. Vitamínový bufet na tejto slovenskej ZŠ môže ísť príkladom
TASR
TASR

Žiaci sa predbiehajú, kto si viac naberie. Vitamínový bufet na tejto slovenskej ZŠ môže ísť príkladom

Nový vitamínový bufet v škole v Brezne
Nový vitamínový bufet v škole v Brezne — Foto: Facebook/ZŠ s MŠ Karola Rapoša, Brezno

Žiaci si tak môžu vybrať z pestrej ponuky zeleninových aj ovocných šalátov, a to bez navýšenia stravného.

Od nového školského roka otvorila Základná škola (ZŠ) s materskou Karola Rapoša v Brezne vitamínový bufet. Žiaci si tak môžu vybrať z pestrej ponuky zeleninových aj ovocných šalátov, a to bez navýšenia stravného. Informovala o tom samospráva na svojej webovej stránke.

Nič si nepriplácajú

„Bufet ponúka šaláty zo zeleniny, prípadne ovocia, ktoré vieme, že majú u detí úspech. Surovú mrkvu nejedia, ale keď ju pripravíte vo forme šalátu s ananásom, predbiehajú sa, kto si najviac naberie. Tak isto šalát z kapusty s jabĺčkom a hroznom je pre deti príjemná kombinácia. Naše kuchárky sú šikovné a nebránia sa skúšaniu nových receptúr. Zatiaľ sa náš experiment stretol s veľkou podporou rodičov, pedagógov a nadšením u žiakov,“ konštatovala riaditeľka školy Danka Katonová. Ako dodala škola na Facebooku, deťom vraj chutí a tešia sa z toho.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0G5EPqK94ZtQgrFkPjbbGhjy5pxgMB2ibYTCVHY9S6fvFc1hPYQfbjQkSpufdh4Kpl&id=100086213363651

Rodičia na vitamínový bufet nepriplácajú, všetko je v rámci ceny obeda, ktorý je dotovaný štátom. „Vieme, že na Slovensku sú súkromné školy, kde sa za takéto obohatenie jedálnička pripláca, my to robíme pre naše deti bez navýšenia stravného,“ zdôraznila Katonová s tým, že na prípravu šalátov nepoužívajú žiadne odpadové ovocie a zeleninu. Suroviny nakupujú denne a čerstvé od slovenských dodávateľov.

Zdravý životný štýl

Otvorenie vitamínového bufetu v školskej jedálni je ďalšou aktivitou školy vo výchove žiakov k zdravému životnému štýlu. Škola je zapojená aj v projekte Školské ovocie, ktorého cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku. Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál, sú určené len na konzumáciu žiakmi v rámci projektu. Ovocie podávajú deťom denne.

Ako Katonová poznamenala, keď štát začal opäť prispievať žiakom na obedy, stúpol im počet stravníkov. Museli preto rozšíriť kapacitu jedálne. „Zväčšili sme priestor jedálne o časť, v ktorej boli predtým šatne a kúpili sme nový nábytok, stoly v rôznych veľkostiach a farebné stoličky. Kapacitu sme tak rozšírili zo 140 stoličiek na 240,“ dodala riaditeľka.

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…